Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/8

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Skinande lack och kromade plåtar

Ett hundratal lastbilar med skinande lack, målade riddare och krom – på lördagen samsas de om en grusplan på Hisingen under den första upplagan av Gothenburg Truck Meet.

Två rader på varsin kant av den vattenpölsfläckade grusplanen står de tätt parkerade. Några går på tomgång med lyktor och stereoanläggningar påslagna, andra är låsta och tysta. Sofie Andersson från Norrköping är en av relativt få kvinnor bland deltagarna. Innanför vindrutan står en mängd av pokaler uppställda. 23 stycken närmare bestämt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Vi har varit sju tävlingar med den här, så 23 är bra utdelning. Bilen är inspirerad av filmen Gone in 60 seconds, inredningen och allt. Vi har slutat räkna på hur mycket det kostat att göra i ordning den, men man kommer ju ha den i många år. Jag är ju mer i bilen än vad jag är hemma nästan, säger hon.

Hon kom hit med sin man och sina barn på fredagen och ska stanna till söndag. Med på schemat finns ett besök på Liseberg.

Initiativtagare till Gothenburg Truck Meet är Anders "Snowman" Ekmark.

– Jag var så dum att fråga mina vänner om vi skulle dra ihop nåt. Vi gör det för att det är en gemenskap, vi är ju ett utdöende släkte. Traditionellt är det ju mest män som kör och det finns ju fortfarande folk som tycker det ska vara så. Men de är ju bara gammalmodiga, förklarar han.

Sammanlagt har drygt 90 bilägare kommit hit till Torslanda motorklubb för att visa upp och tävla med sina bilar. Den mest långväga har åkt hit från Holland.

Vid en grönvit kranbil står Pelle Rygaard och Sanna Pettersson och putsar bort regndroppar med varsin sämskinnstrasa.

– Man får träffa andra chaufförer, titta på andras bilar och få idéer. Man kan ju gå fram till vemn som helst och prata om vad som helst, vi har ju samma intresse vi som är här i dag, säger Pelle.

Längst in bland de uppställda bilarna sitter Jimmy Sjöberg och putsar upp kupén i en röd lastbil med en stor bild av en tempelriddare på sidan.

– Det är Arn på bilen, mest för att det är lite fräckt. Det ligger mycket tid och pengar bakom det här. Men vi får ju bra respons, det är ju lite reklam.

Trots det dagliga arbetet med att köra asfalt skiner de kromade plåtarna blankt på sidorna.

– Det tär ju på bilen, men får putsa helt enkelt.

Enligt Anders "Snowman" Ekmark är motivlackeringen något som hänger kvar sedan förr. Det började med pinup-bilder och under 80-, och 90-talen var det mycket Michelingubbar. Numera kan det vara lite allt möjligt. Filmmotiv verkar dock vara ett genomgående tema.

Till kvällen kommer en trubadur och uppträder från några ihopmonterade containrar på gården. Och det utlovas en salig blandning av musikstilar.

– Alla lyssnar inte på country, så är det inte. På kvällen kan man behöva lite mer fart, säger Anders "Snowman" Ekmark.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.