Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frida Jivby och Caroline Borg, tycker det är synd om man inte kan gå vidare efter kl 03.00.

Skilda åsikter om öppettider

Flera har tyckt till om ändrade öppettider på gp.se. Och åsikterna går isär när GP frågar göteborgarna hur länge de tycker att krogen ska ha öppet.

Frida Jivby och Caroline Borg trotsar vintern och sitter under filtar på en uteservering vid Avenyn på fredagskvällen. De tar varsin öl ihop men har skilda planer för kvällen. Men oftast går de ut tillsammans och då brukar de festa fram till småtimmarna.

- Det är roligast att gå till treställen, säger Caroline Borg.

När krogarna stänger 03.00 så vill Frida Jivby och Caroline Borg helst gå vidare. Göteborg är en storstad och ska ha sena öppettider, menar de.

- Annars är det ju som i Stenungsund där de stänger 02.00, det är jättetråkigt, säger Frida Jivby.

Tidigare stängningstider innebär att man måste gå ut tidigare, förklarar de.

- Man får stressa efter jobbat och skynda i väg ut kanske redan vid 21.00 eller 22.00, säger Frida som tror att ändrade öppettider kommer att leda till mer fylla:

- Då dricker man mer och snabbare hemma, säger hon.

Men åsikterna om ändrade öppettider går isär. På en annan pub vid Avenyn sitter Johan Aspeqvist, Niklas Jacobsson och Sara Preiholt, som alla är positiva till att femtillstånden stoppas. De ser gärna att fler kommer ut lite tidigare och går hem i rimlig tid.

- Nu är det ju nästan inget folk ute klockan 23, dessutom blir det två timmar mindre alkohol och våld, säger Johan Aspeqvist.

Alla i sällskapet hoppas att en av konsekvenserna kommer att bli mindre våld.

- Vill man fortsätta efter klockan 03.00 så finns ju fortfarande efterfester kvar som ett alternativ, säger Sara Preiholt.

Många av de som är emot förändringen, och som har kommenterat på gp.se, menar att det är en frihet att själv kunna bestämma om man vill vara ute till klockan 05.00, men Niklas Jacobsson är av annan åsikt:

- Det är en större frihetsfråga att känna sig trygg. Jag tycker att det är positivt att Göteborg som stad är först ut med det här, säger han.

Tror ni att det påverkar Göteborg som turiststad negativt?

- Om turisterna kommer hit för att gå på femställen så har nog staden ett problem med turismen, säger Johan Aspeqvist.

Men Frida Jivby och Caroline Borg, som är emot ändrade öppettider, tror att många kommer att minnas Göteborg som en tråkig stad.

- Tänk om man är från New York och är van vid klubbar som har öppet dygnet runt och så stänger vi 03.00 i Sveriges näst största stad, det är ju jättetråkigt, säger Caroline Borg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.