Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Minnesmonumentet vid Backaplan. Bild: Stefan Bennhage
Minnesmonumentet vid Backaplan. Bild: Stefan Bennhage

Skicka in ditt minnesord till Backabrandens offer

I dag är det 20 år sedan diskoteksbranden på Backaplan. GP har tagit emot ett flertal hälsningar till den ofattbara tragedins offer som kommer lämnas vid minnesstunden under måndagen.

Klicka på pratbubblan längst upp i formuläret för att skriva in ditt namn och skicka din hälsning.

Den 29 oktober 1998 miste 63 ungdomar livet i diskoteksbranden på Backaplan. Aldrig har så många människor dött i en brand i Sverige i modern tid. Göteborg blev en stad i sorg.

I år är det 20 år sedan branden. Göteborgs-Posten har valt att uppmärksamma årsdagen i en lång artikelserie och kommer sända direkt under den stora minnesmanifestationen på måndag den 29 oktober 2018.

– Göteborgs-Posten var efter händelsen 1998 en viktig informationsspridare och försökte att med respekt skildra den fruktansvärda tragedin som Backabranden var. Nu har vi haft som ambition att upprepa detta 20 år senare, säger Johan Sköld, nyhetschef på GP.

Ett tillfälle att ägna en tanke

Det har varit lika viktigt som självklart för Göteborgs-Posten att återigen berätta om katastrofen 1998, men också att beskriva hur människors liv förändrades och fortsatte efter diskoteksbranden på Hisingen.

– Vi har låtit överlevare berätta hur branden påverkat och för alltid skakat om deras liv, vi har pratat med anhöriga som förlorat sina älskade och vi har än en gång gjort vårt bästa för att, tillsammans med göteborgarna, aldrig glömma den mest ofattbara och fruktansvärda händelse som drabbat oss.

Nu vill GP ge läsarna möjlighet att skicka in sina hälsningar till de människor som drabbades av den enorma tragedin på Backaplan. Skriv din kommentar i formuläret ovan, så lämnar vi på GP över läsarnas minnesord i samband med manifestationen på måndag.

– I stort sett alla göteborgare har någon form av relation till Backabranden. Det här blir ett tillfälle att ägna en tanke och några ord för dem som drabbades allra värst, säger Johan Sköld.

GP SÄNDER DIREKT FRÅN MINNESCEREMONIN

Den 29 oktober 2018 är det 20 år sedan Backabranden där 63 ungdomar miste livet. En stor minnesceremoni kommer att gå av stapeln och GP finns på plats för att sända live så att även den som inte kan närvara kan känna sig delaktig i att hedra offren.

Här är hålltider att ha koll på inför måndagen:

18.45: Den första sändningen inleds på Gustaf Adolfs torg som är avstamp för det stora fackeltåg som kommer att ta sig från centrala Göteborg ut till brandlokalen på Hisingen. Under sändningen kommer ett antal personer som var på plats under brandnatten att intervjuas och GP följer med fackeltåget till Herkulesgatan.

20.00: Den andra sändningen består av ett scenprogram som GP sänder exklusivt. Ceremonin arrangeras av Göteborgs stad och föreningen BOA (Brand Offrens Anhöriga).

Det kommer bland annat bjudas på tal från räddningstjänsten och Thomas Bodström, målsägandebiträde för brandoffren och senare justitieminister. Bandet som spelade under brandnatten kommer också att återförenas och spela tillsammans för första gången sedan tragedin.

Klockan 23.42 kommer en tyst minut hållas för att hedra offren. Klockslaget är valt då det var just den tiden som det första larmsamtalet kom in till SOS.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.