Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Skicka in dina fördomar till Fördomskollen

Är de flesta i Majorna veganer? Vilka stadsdelar är mest brottsutsatta? Är präster mer fromma än vi andra? I GP:s nya artikelserie Fördomskollen granskar vi vanliga fördomar om olika grupperingar i samhället, uppdelat utifrån yrke, politisk tillhörighet och geografiska områden.

Med start förra veckan har GP publicerat flera artiklar på temat Delad stad. Som en del av satsningen lanseras idag Fördomskollen – en serie artiklar där vi undersöker vanliga fördomar.

I GP:s Fördomstolen har Nazar Akrami, docent i socialpsykologi vid Uppsala Universitet, uttalat sig om vilka konsekvenser fördomar kan ha.

– Fördomsfullhet påverkar den som är utsatt, till exempel att man inte får ett jobb. Men även den som är fördomsfull då han eller hon kan isoleras eller hamna i konflikter. Samhället i stort påverkas också och kan på längre sikt drabbas av social oro och konflikter mellan olika grupper, säger han.

LÄS MER: Fördomskollen – är präster mer fromma än andra?

Samtidigt berättar han att det inte går att bli helt fri från fördomar, men vi kan lära oss att hantera dem.

Har du någon fördom som du har burit på länge? Eller har du själv utsatts för fördomar? Har du förutfattade meningar om någon stadsdel i Göteborg eller vissa grupper i staden? Nu har du chansen! GP samlar in era vanligaste fördomar och går till botten med dem. Fyll i formuläret nedan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.