Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Markaffären mellan Älvstranden och Framtiden ska nu utredas ordentligt innan nästa steg tas.

Skeppsbro-affären ska utredas

Revisorerna har nu informerat Älvstrandens styrelse om faran med markaffären på Skeppsbron. Nu ska saken genomlysas ordentligt innan beslut.

Som GP berättade tidigare i veckan har Älvstranden utvecklings revisorer höjt ett varningens finger för den markaffär på Skeppsbron som bolaget tecknat ett intentionsavtal om med AB Framtiden.

Vid ett extra styrelsemöte under fredagen fick styrelsen en fördjupad dragning av den faran revisorerna ser. Eftersom affären handlar om att sälja marken till underpris finns det dels en risk för att den ska betraktas som statsstöd. Det finns också frågetecken kopplade till utdelning och att det egna kapitalet inte får gå under en viss nivå.

Älvstranden utvecklings ordförande Mattias Jonsson (S) beskriver mötet som helt odramatiskt.

– Vi fick en information och en uppmaning och tänka på detta innan vi går vidare och fattar beslut, säger han.

Mötet på fredagen var ett rent informationsmöte. Om två veckor har bolaget ett ordinariestyrelsemöte och då kommer styrelsen att fatta ett formellt beslut om att genomlysa de två frågeställningar som revisorerna lyft fram.

Om den kommer att göra med kompetens som finns inom staden eller om man Älvstranden kommer att köpa in den tjänsten har Mattias Jonsson inget svar på i dagsläget.

– Det som är positivt är att vi har tid att utreda detta på djupet. Det är alltså först i nästa läge – när vi gör vidare med affären – som det här kan bli aktuellt, och det är något år fram i tiden.

Hur det blir med själva grundfrågan – försäljningen av mark till AB Framtiden – tycker han är för tidigt att svar på.
Magnus Nylander, styrelseledamot i Älvstranden (M), instämmer i bilden att det inte framkom så mycket nytt på det extra styrelsemötet. I vart fall inget som ändrar hans inställning i frågan.

– Den enklaste lösningen som jag ser det är fortfarande att om Framtiden ska köpa den här marken, så får de betala marknadspris. Om man sedan vill göra någon förmögenhetsöverföring till Framtiden inom staden, så får man lösa det på annat sätt än genom den här affären, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.