Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Skarp bomb hittad vid flyktingboende i Göteborg

Säpo tar över utredningen om den bomb som hittades bakom en husvagn på Lilleby camping – ett mellanboende för nyanlända, under onsdagen. – Det är galet. Vi bor på en plats där de har hittat en riktig bomb, säger Bilal Almobarak som bor i området.

Säkerhetspolisen tog under torsdagen över förundersökningen om bomben som hittades vid ett flyktingboende i Göteborg under onsdagen. Nationella bombskyddet slog sent under onsdagen fast att det rörde sig om en skarp bomb.

– Man har gjort bedömningen att det misstänkta föremålet var skarpt och innehöll någon form av sprängmedel. Men nu har man desarmerat föremålet så det är ofarligt nu, sa polisens pressinformatör Peter Adlersson.

Det farliga föremålet undersöktes vidare av polisens tekniker under torsdagen. Parallellt fortsätter utredningen och spaningen efter en misstänkt.

– Vi letar spår och förhör folk. Dessutom arbetar vi trygghetsskapande på området eftersom många där är skärrade av händelsen, sa Adlersson.

Säkerhetsvakter fanns på plats under hela natten mellan onsdagen och torsdagen, till följd av händelsen.

 

Boende i chock

De boende på Lilleby camping blev chockade av beskedet om att det var en skarp sprängladdning som placerats vid deras hem.

– Jag känner mig orolig eftersom jag är med min mamma och jag vill inte att hon ska bli rädd. De som gjort detta är sjuka, sa Ali Hasan.

LÄS OCKSÅ: Nyanländ jagades av maskerad knivman

Fast helt oväntat var det ändå inte. I november jagades en av de nyanlända av en maskerad knivman. GP träffade flera boende som var oroliga för utvecklingen. En av dessa var Bilal Almobarak. Under onsdagen blev mardrömmen verklighet.

LÄS OCKSÅ"Vi känner oss inte säkra här längre"

– Jag är verkligen chockad. Det är galet, vi bor på en plats där de har hittat en riktig bomb. Det känns inte tryggt här. Jag hoppas dom hittar personen som gjort detta. Vi har haft det lugnt länge nu, jag är så förvånad, så chockad... Om vi kunde lyckas undvika att bli bombade i vårt eget land.. Är det möjligt för en man att fly sitt land och sen bli bombad här?

 

Sex timmars orolig väntan

Larmet kom 13.50 på onsdagen. Enligt räddningstjänsten, som också kallades till platsen, rörde det sig om ett misstänkt föremål. Föremålet hade inte detonerat men det fanns enligt larmet en explosionsrisk.

Det var en av campingens vaktmästare som hade hittat en misstänkt låda med sladdar i.

– Han tänkte flytta den först, men ångrade sig sedan, berättar Ami Höglund, campingens föreståndare som larmade polisen.

Först ett antal timmar senare, när nationella bombskyddet kallats in och hunnit undersöka föremålet, stod det klart att det rörde sig om en riktig bomb. Förundersökningen som pågår gäller olaga hot mot grupp och försök till allmänfarlig ödeläggelse.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.