Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Skamfilat torg ska bli Selma stad

Otryggheten och ödsligheten ska ersättas av liv och aktiviteter. Nu har första spadtaget tagits på Selma Lagerlöfs torg.

– Det kanske låter stort, men det här är en viktig del i arbetet för ett jämlikt Göteborg, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S).
I en sandhög som körts dit speciellt för ändamålet tar hon, tillsammans med några barn, det symboliska första spadtaget. Det som under över tio år vuxit fram på ritbordet kan nu börja på allvar: förvandlingen av ett skamfilat förortstorg till Selma stad.

Maria Hoffström pekar mot husen intill torget. Dit flyttade hon som treåring i slutet av 1960-talet. Christina Blomqvist har bott här ungefär lika länge.
– Vi är ett gäng som växt upp här och bott kvar i alla år, säger Maria Hoffström.

Förknippades med bilbränder

De har alltid trivts här – men samtidigt välkomnar de det som ska hända. Under åren de bott här har de sett butiker slå igen och otryggheten öka. Värst var det för ungefär tio år sedan, då många förknippade Backa med bilbränder och kriminella gäng.
– Torget var mer levande förr. Nu är det så dött. Det kan egentligen bara bli bättre, säger Maria Hoffström.
– Det är viktigt att det öppnas upp och blir ljusare och mer verksamheter som är igång. Då tror jag gängen drar sig undan, säger Christina Blomqvist.

150 bostadsrätter

I en lokal vid torget står en modell över framtidens Selma Lagerlöfs torg. Joachim Arcari, vd för Botrygg i Göteborg visar på en affisch. Väster om Litteraturgatan, där det i dag är tom yta fram till villabebyggelsen startar, ska företaget bygga 150 bostadsrätter.
– Vi blev kontaktade av kommunen 2010, och fick frågan om vi ville bygga. Det fanns nästan ingen som vågade bygga här då. Det ansågs som för stor risk, säger han.

Sedan dess har ytterligare två privata aktörer anslutit sig, men det är till största delen kommunala AB Framtiden – som äger torget sedan 2008 – som driver projektet. Totalt ska det bli 1 000 nya bostäder, ett nytt stadsdelshus med bibliotek samt en idrottshall i den första etappen.

"Vi vill förtäta"

På lite längre sikt ska det bli fler bostäder längs Litteraturgatan, så att Backa byggs ihop med Brunnsbo. Och det som händer nu är början för någonting större – inte bara för Backa, utan för hela staden, säger Ann-Sofie Hermansson.
– Det handlar ju dels om att vi vill förtäta och bygga bort otrygga platser, men också om att vi vill bygga ihop staden, säger hon.

Hon ger fler exempel på platser där kommunen vill göra samma sak. Tynnered ska integreras mer med Frölunda. Biskopsgården ska byggas ihop med Älvstranden.
– Så det här är lite av ett startskott. På det sättet är det en viktig signal.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.