Håkan Hellströms första konsert på Ullevi i somras var en av flera där ljudet var högre än det tillåtna.
Håkan Hellströms första konsert på Ullevi i somras var en av flera där ljudet var högre än det tillåtna.

Skadligt högljutt på Håkan, Green Day och Kiss

ANNONS
|

– Det är allvarligt. För så länge som barn vistas i miljöer med för höga ljudnivåer så finns det alltid risk att man drabbas av hörselskador som kan ge men för livet, säger Yusra Moshtat, miljöinspektör på Göteborgs stad.

På Kiss konsert var barn tillåtna men konserterna med Håkan Hellström ochGreen Day hade 13-årsgräns. Men eftersom ingen kontroll gjordes av publikens ålder så har även barn under 13 år kunnat komma in. Med en så ung publik så sänks riktvärdena för hur högt som musik och pyroteknik får låta. Om barn inte har tillträde så får ljudetinte överskrida 100 decibel i medelvärde och topparna får inte vara högre än 115 decibel. Om barn under 13 år har tillträde sänks gränserna till 97 decibel i medelvärde och 110 som max.

ANNONS

I samtliga fall är det maxljudet som varit för högt:

  1. Håkan Hellströms första Ullevikonsert, 28 juli, överskred riktvärdena med en decibel.
  2. När Green Day spelade på Skandinavium var ljudet fem decibel för högt. Miljöförvaltningen skriver i rapporten efter tillsynen att man "överväger att förbjuda er (Got Event, red anm.) att bedriva verksamhet med skadliga ljudnivåer".
  3. Även Kiss konsert i Skandinavium den tionde maj var fem decibel för hög. Miljöförvaltningen skriver att "händelsen är mycket allvarlig och det kraftiga överskridandet kan ha orsakat hörselskador".

I samtliga fall är det pyrotekniken som lett till de skadliga ljudnivåerna.

– Men pyrotekniken är en del av konserten och reglerna gäller även den, säger Yusra Moshtat.

Än är det för tidigt att säga vilka konsekvenserna blir för Got Event. Vid de tidigare konserter där ljudet varit för högt har Got Event fått viten på upp mot en halv miljon kronor. Det kommunala bolaget ska nu ha ett möte med Miljöförvaltningen för att komma fram till en lösning.

– Vi har informerat Got Event och kommer att träffas för att diskutera problemen. Vi avvaktar därför med vårt beslut om vilka följder det här kommer att få. Syftet är inte att bestraffa utan att det ska bli bra för alla. Vi ska försöka hitta en lösning så att vi kan ha konserter där man njuta av musik utan att riskerar att drabbas av hörselskador, säger Yusra Moshtat.

Miljöförvaltningen har också konsulterat Folkhälsomyndigheten när det gäller frågan om skadligt höga ljud för de som är under 13 år, enligt Yusra Moshtat.

– Det är tydligt att ansvaret ligger på de som driver verksamheten när det gäller att se till att ingen under 13 år kommer in. Enligt lagen är det inte föräldrarnas ansvar.

ANNONS

Lotta Nibell är vd på Got Event och menar att man nu ser över rutinerna vid konserter. De skadliga ljudnivåerna kan till viss del också bero på hur Scandinavium är byggd.

– Vi har gjort mätningar som visar att Scandinaviums utformning och akustik adderar sex decibel. Så där kommer vi sänka de riktvärden som vi anger till arrangören. Vi jobbar också med rutiner för att se till att det inte blir några hörselskador. Vi har alltid som ambition att vi ska kunna erbjuda trygga arrangemang.

För att komma till rätta med problemen där barn under 13 år vistas på konserter där ljudet inte är anpassat för dem så skulle det kunna bli fråga om ID-kontroller i dörren, något som inte gjorts hittills. Istället har man skrivit åldergränsen på biljetten.

– Ofta har inte barn ID-kort med sig och det kan vara svårt att begära legitimation av någon som inte har det. Hittills har vi inte begärt ID-kort eller att man tar med sig pass men det kanske är något som vi kommer att behöva göra framöver, säger Lotta Nibell.

Fakta: För högt ljud

  1. Got Event har flera gånger tidigare konstaterats ha för högt ljud på sina konserter.
  2. På Madonnas Ullevispelning 2012 var ljudnivån fem decibel för hög. Got Event fick ett vite på 500 000 kronor efter att ärendet drivits hela vägen till mark- och miljööverdomstolen för att avgöra vem som faktiskt bar ansvaret.
  3. När Metallica spelade på Ullevi 2011 så överskreds den tillåtna gränsen. Även då blev det ett vite på 500 000.
  4. Även när Pink Floyd spelade på Ullevi 2013 var ljudet för högt.
  5. 2009 fick Got Event ett vite på 150 000 efter att ha haft för högt ljud under AC/DC:s konsert.
  6. Enligt miljöbalken är det inte möjligt för en arrangör att lägga över ansvaret för barnens hörsel på föräldrarna. Även om föräldrarna förser barnet med hörselskydd på en konsert har arrangören ansvar för att ljudnivån inte är för hög.
ANNONS