Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Skadliga USB-stickor hittade på Lindholmen

På onsdagen hittades ett flertal USB-stickor med skadlig programvara på Lindholmen i Göteborg. Syftet kan ha varit att skada företagslivet i området. – Man kan eventuellt komma över känsligt material och använda det i utpressningssyfte, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg.

Det var på onsdagen som några personer hittade ett flertal USB-stickor vid Lindholmspiren. 

Enligt uppgift till Älvstranden Utveckling AB, som är fastighetsägare till Lindholmen Science Park, fanns det programvara på stickorna som uppfattades som skadlig.

Fastighetsägaren gick direkt ut med en varning till samtliga av företagen som uppehåller sig i deras lokaler, däribland finns företag som Ericsson och Volvo. 

– Vi såg på det som trovärdigt nog att vi skulle varna så fort som möjligt, så att företagen inte ska komma till skada, säger Patrik Lindberg, säkerhetschef på Älvstranden Utveckling AB. 

Fastighetsägaren valde att instruera företagen hur man ska agera internt, men har lämnat det till dem själva att göra en bedömning av situationen.

– Vi vill att de som hyresgäster får göra sin egen bedömning, och den kan variera från företag till företag, säger Patrik Lindberg. 

Känner du själv till den här typen av säkerhetshot från tidigare? 

– Detta är nytt för mig under åren jag har arbetat på Lindholmen. Det är kanske inte något nytt fenomen, men något vi kommer att se mer av i framtiden. Vi såg det här som en möjlighet att lyfta fram frågan. 

Sedan dess har en polisanmälan upprättats och nu kommer händelsen att utredas närmre. 

– Man vet av tidigare erfarenhet att det finns intresse för att ställa till det för företag och privatpersoner, säger Christer Fuxborg, presstalesperson för Polisen i Region Väst. 

Vad ämnar man att åstadkomma vid den här typen av brott?

– Det kan vara så att stickorna är låsta till något eller har något virus så att de ställer till det för dessa personer eller företag. På så vis kan man eventuellt komma över känsligt material och använda det i utpressningssyfte, säger Christer Fuxborg.

Nu kommer händelsen att utredas av polisen. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.