Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Skadad svan räddad i trafiken på Götaälvbron

Svanen kraschlandade på Götaälvbron och kunde först efter en timmes kamp tas omhand. Nu vårdas den för en trolig hjärnskakning.
– Vi kommer se till att den äter själv och mår bra, säger Petra Lundemo på Fågelscentralen.

07.03 på måndagsmorgonen kom ett larm om att en svan skulle ha blivit påkörd på Götaälvbron. När trafiksamordnare kom till platsen hittade de en svan som sprang lös.

– Vår yttre trafikledare är ute och försöker ta bort svanen på något sätt, men de har inte lyckats, den är fortfarande där, sa Osman Guliyev på Västtrafiks störningsjour på måndagsmorgonen.

Försöket att fånga in den stora fågeln komplicerades av att den rörde sig mellan körfälten. Den orsakade dock inte något stopp i trafiken.

Strax efter klockan åtta fick trafiksamordnarna på plats ge upp försöken att på egen hand fånga in djuret. I stället skickades en djurambulans till toppen på bron för att lösa situationen. Vid 8.30 hade svanen fångats in.

– Den var lite skadad och haltade, men jag vet inte vad som hänt, sa Osman Guliyev.

Trafiksamordnare försökte fånga in svanen utan att lyckas.. Bild: Läsarbild
Trafiksamordnare försökte fånga in svanen utan att lyckas.. Bild: Läsarbild

"Kommer få vila upp sig"

Svanen fördes efter det till Fågelcentralen, där man inte kunde se några skador på ben eller vingar. Däremot kunde en trolig hjärnskakning konstateras, något som inte är helt ovanligt då svanar ofta slår i huvudet när de kraschlandar.

– De kan bli trötta och vingliga och tappa balansen, säger Petra Lundemo, verksamhetsansvarig på Fågelcentralen.

Just skadade svanar kommer in till dem med jämna mellanrum. Då det regnade i Göteborg på måndagsmorgonen är det möjligt att vägen har blänkt, och att svanen då misstaget vägen för vatten.

För svanen väntar nu några dagars återhämtning.

– Den kommer få vila upp sig hos oss, och vi kommer se till att den äter själv och mår bra. Då brukar man piggna till sig på ett par dagar, säger Petra Lundemo.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.