Skadad för livet av rattfyllerist

ANNONS
|

Han blir påkörd av en bil med fyra fulla personer. Två av dem skyller på varandra, säger att den andre kört. De frias. Men tingsrätten är oenig. Lars-Erik Oskarsson är upprörd och domen kommer att överklagas. Han kallar det ett nytt Lindome-fall.

- Någon påföljd borde de ha fått. Man borde ha sett till att få fram den bevisning som krävs. Bara en får plats bakom ratten, säger han och berättar det han minns från den ödesdigra olyckan 29 oktober 2004.

Han sitter och kör lastbil på väg till Tyskland längs riksväg 45 då ett däck exploderar. Längs en raksträcka stannar han och sätter ut varningstrianglar. Väl tillbaka vid lastbilen kommer en bil i full fart mot honom. Mitt i paniken får han tag i en lina, lyckas klättra upp något och hänger vid sidan av lastbilen.

ANNONS

- Smällen kommer när jag är i luften, jag ramlar och slår av backspegeln med min näsa.

Benet krossas, armen bryts, svanskotan spräcks och flera ryggkotor skadas. Trots att han ligger allvarligt skadad försöker passagerarna i bilen åka därifrån.

- Taket var intryckt och rutan krossad, men de bara drar. Helt ointresserade av hur det gick för mig, konstaterar han torrt.

En förbipasserande stannar, sliter sönder jackan, binder om benet och får stopp på det värsta blodflödet.

Fyllebilen kommer dock inte så långt, men de ringer taxi och hinner iväg. Polisen ringer också taxi och kan då gripa dem vid hemmet. Problemet är att sedan avgöra vem som kört. Något som gör Lars-Erik Oskarsson bitter. Han förlorar jobbet och blir skadad för livet, invalid. Sjukskriven sedan dess. Men nu tycker Försäkringskassan att han borde kunna jobba igen.

- En klant till läkare på Försäkringskassan har bara utifrån papper suttit och gjort den bedömningen, trots att tre ortopedspecialister sagt att jag inte kan jobba som chaufför. Jag måste nog byta yrke, men jag är 61 år och har ingen utbildning, säger han och tror inte att arbetsmarknaden är intresserad av honom.

Men Försäkringskassans beslut kvarstår. Han blir utan sjukpenning. I dag får han överleva på sin gamla halvtidspension från förr, 5 000 kronor. Han är bitter. Upplever att han inte får hjälp, varken från försäkringsbolaget, arbetsförmedlingen, tingsrätten eller Försäkringskassan.

ANNONS

- Det får inte gå till så. Det gör mig förbannad. På Försäkringskassan kommer tusentals i kläm, säger han och vill ha kontakt med andra drabbade.

Sedan Försäkringskassan inledde sin nya tuffa linje har många blivit av med sin sjukpenning. Av de sjukskrivna var det i fjol färre än en procent som nekades ersättning, men det är en fördubbling jämfört med året innan. Den som har viss arbetsförmåga kvar ska inte försörjas av sjukförsäkringen. Men då riskerar de hamna utanför systemet. Blir både utan ersättning och jobb. Och utan pengar. Som Lars-Erik Oskarsson.

Rattfylleri

Källa:

ANNONS