Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skabbräv sköts vid Brudaremossen

En skabbräv sköts under måndagen vid Brudaremossen i Delsjöområdet. Risken för att skabben ska vara spridd i området anses som liten av kommunens jaktansvarige Per Andréasson.

Skabbrävar dyker upp då och då i Göteborgsområdet. Det senaste året har skabbdrabbade rävar rapporterats bland annat från södra Hisingen och Bergsjön.

- Vi brukar ingripa ett par gånger om året, säger kommunens jaktansvarige Per Andréasson.

Den skjutna skabbräven vid Brudaremossen ska ha varit i väldigt dåligt skick. Men det finns ingen anledning till oro om man brukar rasta sina hundar i området, menar Per Andréasson.

- Det finns ingenting som tyder på att det är spritt i området. Rävar brukar röra sig över stora områden och vi har inte sett att räven skulle ha någon kull i närheten.

En skabbdrabbad räv känns ofta igen på sin svans. Långt gången skabb resulterar också i kraftigt pälsavfall och en tovig päls i partierna kring ländryggen.

- Det är svårt för oss att få tag i dem tidigt. Då är de oftast pigga. Men till slut klarar de inte av skabben längre. De bara kliar sig och klarar inte av att jaga, säger Per Andréasson.

Det finns även andra sätt att identifiera en drabbad räv.

- Rävarna tar sig längre och längre in i bebodda områden för att få tag i lättillgänglig mat. De söker sig till exempel till komposter och är ofta helt orädda, säger Per Andréasson.

- I slutet av 80-talet och början av 90-talet rådde en skabbepidemi i Sverige. I dag är förekomsten betydligt mindre, fortsätter han.

Ser man en räv som är drabbad av skabb uppmanar Per Andréasson att man tar kontakt med kommunen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.