Ska utvisas i kväll

ANNONS
|

Under måndagen tvångsutvisades ett tiotal unga afghaner ur Sverige. Uppgifterna kommer från frivilliga som just nu befinner sig på Arlanda, dit gruppen med avvisningshotade afghaner förts från Migrationsverkets förvar i Märsta utanför Stockholm. Enligt nätverket #vistårinteut kan totalt ett 50-tal afghaner flygas till Afghanistan under måndagskvällen.

Hanna Tellholt från Asylrörelsen reste från Göteborg till Märsta på söndagskvällen för att delta i protesterna mot utvisningarna och för att hitta juridisk hjälp för dem.

– Trots att Migrationsverket i förra veckan meddelade att säkerhetsläget i Afghanistan försämrats utvisas de nu, säger hon.

Bland dem som tvångsutvisas finns bland andra Öis-brottare Mustafa Nauibi och journalisten Wares Khan. Under lördagen fördes de till Migrationsverkets förvar i Märsta. Då hade båda hade fått veta att de kan sättas på ett plan till Afghanistan inom några dygn.

ANNONS

Hanna Tellholt besöker Wares Rezai på förvaret i Märsta när GP når henne på telefon.

– Du får prata med honom nu. Han kanske inte kommer att få ta emot fler besök, säger hon och räcker över telefonen till Wares Khan.

– Det här är min sista dag i Sverige och min sista dag i världen, säger Wares Khan. Jag är till 100 procent säker på att jag kommer att dödas när jag kommer till Afghanistan.

Wares Khan är journalist och har bott i Malmö i flera år. Han berättar att han intervjuat och gjort You-Tube-inslag om flera regimkritiker och att han bland annat därför riskerar livet om han tvingas återvända till Afghanistan.

Nu är han på väg att tappa allt sitt hopp.

– Jag har inte ätit på tre dagar nu, säger han.

Svaren från Migrationsverket

När GP vill ha svar på frågor kring utvisningsbesluten kommer ett mail från Fredrik Beijer, rättschef på Migrationsverket.

Han skriver att de som väntar på utvisning kan skicka in ett så kallat verkställighetshinder, alltså hinder mot att genomföra beslutet, resan. Om det kommer fram ny information kan Migrationsverket avbryta resan. Ansökan om verkställighetshinder kan skickas in när något inträffat som gör att du inte kan återvända, trots att det finns ett beslut som säger att du måste det.

ANNONS

– Nya omständigheter kan exempelvis vara bedömningen av ett förändrat säkerhetsläge, enligt Fredrik Beijer, rättschef på Migrationsverket.

Men, tillägger han, det förändrade säkerhetsläget i Afghanistan är inget generellt hinder från att utvisas. En bedömning av skyddsskäl görs för varje individ. Ett avslag på verkställighetshinder överklagas till Förvaltningsrätten.

Ett halmstrå

Verkställighetshinder är precis det halmstrå många griper efter nu. Vian Delsoz från nätverket #vistårinteut är en av de som har kommit till Märsta för att stödja de utvisningshotade.

– Just nu försöker vi hjälpa dem som ännu inte ansökt om verkställighetshinder, säger hon. Flera av de som är här har inga ombud och vi tar nu hjälp av jurister på distans för att det ska bli riktigt.

GP har tidigare berättat om Mustafa Nauibi som tillhör folkgruppen hazarer, en grupp som enligt Migrationsverket är extra utsatt för dödligt våld i Afghanistan. Trots det har han fått besked om utvisning. Fredrik Beijer från Migrationsverket skriver att det inte finns något generellt skyddsskäl för hazarer. Även här är det individuell prövning som gäller.

– Men att man tillhör en utsatt folkgrupp ska vägas in bland övriga omständigheter när man bedömer skyddsbehovet i varje enskilt ärende, skriver Fredrik Beijer.

Migrationsverket uppger att de följer utvecklingen i Afghanistan noggrant och anpassar sina bedömningar efter den aktuella situationen i landet.

ANNONS

Ansökningar om hinder

Sent i går eftermiddag hade de flesta av flyktingarna på förvaret i Märsta hunnit skicka in en ansökan om verkställighetshinder, enligt Vian Delsoz.

– Då kan de inte utvisas. De har rätt att få sin sak prövad igen först, säger hon.

Detta hindrade dock inte att den avvisningshotade gruppen afghaner under gårdagskvällen transporterades till Arlanda. Där väntade ett plan, som var tänkt att lämna Sverige vid 23-tiden.

Lyfte från Arlanda

Under kvällen har nätverket #vistårinteut aktivt arbetat med att lämna in verkställighetshinder för att förindra en deportation.

– Vi har jobbat med verkställighetshinder hela kvällen för så många som möjligt, men de har ignorerat dessa, säger Vian Delsoz.på nätverket#vistårinteut.

In i det sista hoppades man på ett positivt beslut. Men arbetet var resultatlöst. Under sena kvällen avslog Migrationsverket samtliga verkställighetshinder och strax efter klockan ett natten mot tisdagen lyfte ett flygplan från Arlanda med destinationen Kabul. Ombord fanns ett tiotal afghanska flyktingar.

– Det är helt fruktansvärt, det var det enda hopp de hade, säger Vian Delsoz.

Vian menar att processen inte har gått rätt till eftersom man i vanliga fall får vänta ett år på ett asylbeslut och att alla ska ha rätt att överklaga ett deporteringsbeslut.

– De avgör saker på en timme för att få med dem på ett flygplan, säger Vian Delsoz.

ANNONS

GP har sökt den nationella gränspolisen, som ansvarar för verkställigheten av utvisningen, men de har inte gått att nå för en kommentar.

Fakta: #vistårinteut

  1. Rörelsen #vistårinteut består av socionomer, pedagoger, enhets- och verksamhetschefer, sjuksköterskor, familjehem, barnmorskor, läkare, psykologer, diakoner, präster, konsulter, genusvetare, beteendevetare, människorättsvetare, forskare, projektledare, handledare, gode män, jurister, volontärer och medmänniskor som på ett eller annat sätt är engagerade i gruppen ensamkommande barn och ungdomar.
  2. Många av arbetar med gruppen ensamkommande.
  3. Budskapet är att ensamkommande flyktingbarn har samma rättigheter och ska behandlas på samma sätt som andra barn.
ANNONS