Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bilden är en arkivbild.  Bild: Marc Femenia / TT
Bilden är en arkivbild. Bild: Marc Femenia / TT

"Ska min son bli tvungen att bo på gatan?"

Anna är en av tusentals Göteborgare som drabbas av bostadsbristen. Under flera år har hon bott i en svart andrahandslägenhet. Hon delar 42 kvadratmeter med sonen och sin ex-man. Trots fast anställning har hon inte lyckats hitta ett nytt boende.

Tre personer på 42 kvadratmeter. Sedan två år tillbaka bor Anna tillsammans med sin 10-årige son och ex-man i en etta utanför Angered.

– Min son har inte ens en egen plats att läsa eller leka på, säger Anna.

När Anna kom till Göteborg för att vara närmare sin dåvarande make flyttade de in i hans lägenhet under tiden som de började söka andra boenden. Men lägenhetens knappa storlek började tära på deras förhållande och för ett par månader sedan skiljde sig Anna från sin man. Eftersom ingen av dem har lyckats hitta ett nytt boende bor de fortfarande tillsammans.

–Jag har mått extremt dåligt av vår bostadssituation, men ser ingen lösning eller något ljus i slutet av tunneln, säger hon.

Eftersom lägenheten är ett svart andrahandskontrakt är Anna orolig för vad familjen ska göra om bostadsföreningen upptäcker att de hyr lägenheten svart, eller om hyresvärden vill att de ska flytta.

– Det vore fasansfullt, vad ska jag göra då? Ska min son bli tvungen att bo på gatan?

Fyra till sju års kötid

Trots en fast anställning på ett företag i Göteborg har Anna inte lyckats hitta ett nytt boende. Efter samtal till flera av de privata bostadsbolagen i staden möttes hon av samma svar: Gå via Boplats.

Hos Boplats var den genomsnittliga kötiden under första halvan av 2018 drygt fyra till sju år, beroende på stadsdelsområde i Göteborg. Sedan 2013 har den genomsnittliga kötiden nästintill dubblerats medan antalet annonserade lägenheter blivit färre per år.

– Var ska man bo i fem, sex eller sju år i väntan på ett boende om man inte har några andra alternativ?

Anna säger att hon övervägt att flytta från Göteborg för att hitta en mer stabil boendesituation.

– Jag ber inte om en lyxbil direkt. Jag behöver inget annat än en plats där jag kan bo med min son, där han kan känna sig trygg och trivas.

Anna heter egentligen något annat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.