Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/15

Sköt man i benet och våldtog hans vän - döms

Under flera år hade han en högt uppsatt position inom en underavdelning till Hells Angels i Göteborg. I början av året åtalades han för mordförsök efter att ha skjutit ett skott genom titthålet på en ytterdörr. Dessutom åtalades han för att ha skjutit en man i benen med två skott för att sedan ha våldtagit ett chockat vittne. Nu döms mannen till fängelse i tolv år för flera av brotten.

På fredagen dömdes en man i 35-årsåldern till tolv års fängelse. Han döms för mordförsök, grov våldtäkt, grov misshandel, allmänfarlig vårdslöshet och grovt vapenbrott, bland annat.

Mannen har kopplingar till Hells Angels-sfären. Under flera år hade han en högt uppsatt position i en underavdelning till Hells Angels i Göteborg.

Mannen förekommer tidigare under 22 avsnitt i polisens belastningsregister och har dömts till flera fängelsestraff. Det rör sig främst om narkotikabrott, misshandel, stöld och vapenbrott.

LÄS MER: Polisen misstänker: Sköt man med flera skott – våldtog sedan chockade vittnet

LÄS MER: Hittades blodig – sköts med flera skott i benen
 

Våldtog vittnet

En av händelserna som mannen åtalades för, då för grov misshandel, inträffade den 27 november förra året. Då larmades polisen till ett bostadsområde i Högsbo i Göteborg. Inne i en trappuppgång hade en skottskadad man hittats.

Offret berättade om hur gärningsmannen tagit fram en pistol och siktat mot honom:

– Som att han ska skjuta, men så klickar den. Jag trodde att han skojade och att det inte var några skott i. Han gör något med vapnet, laddar om och siktar igen mot mig och skjuter två gånger, har offret sagt till polisen.

Offret kunde också peka ut vem som skjutit honom – mannen i 35-årsåldern. Skotten bevittnades av en kvinna. Direkt efter skottlossningen ska pistolmannen ha gett narkotika till kvinnan.

– Jag kände att jag var tvungen att göra som han sa. Han hade ju precis skjutit (offret), berättade kvinnan för polisen.

Sedan ska han ha tvingat till sig sex. Åklagaren rubricerar det som våldtäkt eftersom kvinnan bevittnade hur mannen sköts i benen. Han har "otillbörligen utnyttjat hennes allvarliga rädsla och särskilt utsatta situation".

LÄS MER: Polisen misstänker: Hon våldtogs av HA-man: "Döda mig inte"
 

Sköt in i lägenheter

Åtalet rörde även två händelser där 35-åringen misstänks ha skjutit in i två lägenheter.

I det ena fallet ska mannen ha stått utanför lägenhetsdörren och ropat att den boende ska komma till sin ytterdörr och öppna den – då avlossade han ett skott genom dörrens titthål. Lägenhetsinnehavaren låg dock i badet så han klarade sig.

Inte heller i det andra fallet träffades någon människa eftersom lägenhetsinnehavaren inte var hemma.

Tingsrätten skriver att våldtäktsoffrets uppgifter om vad som hänt är "lång, detaljerad och levande" medan de bedömer gärningsmannens berättelse som "osammanhängande och kortfattad" - dessutom hade han inte berättat något om händelsen i polisförhör utan först under rättegången.

Rätten anser att offrets vittne därför ska ligga till grund för bedömningen. De skriver att han utnyttjat mannens "allvarliga rädsla och särskilt utsatta situation". 

Mannen frias för två fall av grovt vapenbrott och framkallande av fara för annan. I detta fall anser rätten att det inte är bevisat att det var mannen som sköt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.