Skärpt straff för Skårmannen

ANNONS
|

25-åringen får sitt fängelsestraff höjt från två år till tre och ett halvt år.

Försvaret hade yrkat på sänkt straff.

Hovrätten bedömer att straffvärdet egentligen är fyra år, men att det finns förmildrande omständigheter i form av psykisk funktionsnedsättning.

Den skada som 25-åringen orsakade den lilla flickan bedöms vara så allvarlig att ett stort ekonomiskt skadestånd också döms ut. Tingsrätten satte skadeståndet till 120 000 kronor för sveda och värk samt kränkning. Nu höjer hovrättenersättningen för kräkningentill 150 000 kronor, vilket betyder att gärningsmannen totalt skall betala 195 000 kronor inklusive ränta.

Gärningen har riktats mot en nioårig flicka som haft särskilda svårigheter att värja sin personliga integritet, skriver hovrätten i domen.

ANNONS

Flickan var bortrövad i mer än 18 timmar. Hon hotades, kränktes och utsattes för ett trauma som hon fortfarande inte har hämtat sig från, sju månader efter händelsen.

Händelsen har varit otroligt skrämmande för flickan, skriver rätten.

Domen grundas också på den utredning som gjorts av mannens psykiska hälsa. Han har bedömts som normalbegåvad men känslomässigt underutvecklad. Han anses dock inte ha handlat under inflytande av någon allvarlig psykisk störning utan är därför straffrättsligt ansvarig för sina handlingar.

Mannen döms för olaga frihetsberövande, misshandel och olaga hot, enligt tingsrättens dom.

Han döms också för barnpornografibrott av normalgraden.

ANNONS