Skärpt städkrav på megaloppis

ANNONS
|

Tillståndet för den årliga megaloppisen, som hålls i Majorna sista helgen i maj, är inte klart. Detta eftersom arrangemanget förra året resulterade i nedskräpning och hinder för spårvagnstrafiken.

– Jag har inte nåtts av den informationen tidigare. Vi hade ett uppföljningsmöte efter förra årets loppis där även Park- och natur var med. Responsen jag fick var att allt fungerat bra. Jag själv hade reagerat på att det var skräpigt, men inte hört något om att spårvagnstrafiken skulle ha fått problem på grund av loppisen, säger Kim Weinehammar som arrangerar evenemanget.

Den så kallade megaloppisen arrangerades för första gången i maj 2009. Då kom uppskattningsvis 10 000 personer, enligt Kim Weinehammar. Året därpå hade antalet besökare fördubblats.

ANNONS

– Första och andra året fungerade städningen helt fantastiskt. Jag var nervös över just det och var rädd att det skulle bli katastrof, men det blev renare i stadsdelen än efter en vanlig helg, säger Kim Weinehammar.

Men förra året blev det alltså skräpigt, vad beror det på?

– Det handlar om tre troliga förklaringar. Arrangemanget har fått så många externa besökare, som kanske inte riktigt har samma respekt som de som bor här. Restauranger och caféer har kommit på att de kan tjäna flera hundra procent mer än under en vanlig helg och har börjat sälja engångsartiklar, det vill säga muggar och liknande som sen ligger och skräpar. Och så var det lite dåligt skyltat vid stationerna förra året, därför visste inte folk vad de skulle göra av sina grejer.

Megaloppisen bygger på att var och en är sin egen arrangör, det vill säga har ansvar för att städa undan efter sig, antingen genom att ta med sig överblivna prylar hem eller lämna dem till någon av de containrar eller organisationer som finns på plats, till exempel Myrorna.

– Nu har vi gjort det jättetydligt. Vi kommer att skylta upp ordentligt, det är en åtgärd vi har vidtagit, säger Kim Weinehammar.

ANNONS

Thomas Holmén på Trafikkontoret bekräftar att tillståndet ännu inte är färdigt.

– Det kommer att bli lite förbehåll. Folk kan till exempel inte stå ute i den grönyta där spårvagnen går.

Är megaloppisen hotad?

– Det tror jag inte. Bara man håller sig till förbehållen, säger Thomas Holmén.

Enligt Eva-Britt Andersén på Trafikkontoret handlar det om att i tillståndet förtydliga att försäljningen endast får ske på gångbanor. Förra året hade folk ställt upp loppisbord i en trädallé på Älvsborgsgatan som skiljer ett bilkörfält och spårvagnsspåret åt. Något som Göteborgs Spårvägar reagerade på av säkerhetsskäl.

Kim Weinehammar är nu orolig för hur det ska gå.

– Jag vet att folk redan planerar att ställa sig med ett bord i maj. Loppisen betyder jättemycket. Grannar har fått kontakt med varandra. Och folk får en helt annan inställning till konsumtion, säger hon.

ANNONS