Skärpt lag ska stärka hyresgäster

När fastighetsvärden stamrenoverar sin fastighet har hyresgästerna inte en chans att värja sig mot hyreshöjningar. I 99 fall av 100 vinner ägaren i hyresnämnden. I vår väntar nytt lagförslag.

ANNONS
|

Redan 2002 ändrades lagen för att hyresgästerna skulle få ett ökat inflytande och bland annat rätt att säga nej till åtgärder som dramatiskt ökade deras hyra. Men skärpningen har fått liten eller ingen effekt. De hyresgäster som tar strid mot kraftiga hyreshöjningar förlorar så gott som alltid i hyresnämnden. Det visar en sammanställning från Hyresgästföreningen. Att fastighetsägare renoverar och höjer hyrorna så kraftigt att folk tvingas flytta har nu blivit så vanligt att det har fått ett eget namn, renovräkning. Läs också: Wallenstams hyresgäster bävar för nya hyran En förklaring är att landets hyresnämnder och domstolarna inte tar ställning till hur hyreshöjningarna drabbar enskilda hyresgäster utan överlåter frågan om hyresnivån till en förhandling mellan hyresgäster och/eller hyresgästföreningen och fastighetsägaren. Mot den bakgrunden har regeringen pågår en utredningför att stärka hyresgästernas ställning, där Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg, medverkar. – Hyresgästerna har alldeles för lite att säga till om och alldeles för många tvingas flytta. Hyreshöjningen måste ha betydelse i hyresnämnden för vilka åtgärder fastighetsägare får göra. Om hyresgästerna inte har råd att bo kvar efter renoveringen är besittningsskyddet inte mycket värt, säger hon. Av direktiven framgår att utredningen ska värdera vilket inflytande hyresgästföreningarna har i dag och hur det kan stärkas. I uppdraget ingår också att ta ställning till om principerna för den rättsliga prövningen i hyresnämnder och domstolar måste ändras för att stärka inflytandet. Pedram Kouchakpour, är förhandlingschef för Hyresgästföreningen för västra Sverige. – Min förhoppning är att vi får ett förslag där hyresnämnderna tvingas bedöma de verkliga hyresgästernas ekonomiska möjligheter att bo kvar i sin bostad efter de åtgärder fastighetsägarna föreslår som leder till en hyreshöjning. Det är någonting vi har tjatat om i flera år, säger han. Rikard Ljunggren, näringspolitiskt ansvarig vid Fastighetsägarna i Göteborg, har en annan uppfattning. – Det är klart att man måste värna hyresgäster som inte har råd att bo kvar men det kan inte vara fastighetsägarnas ansvar att ta hänsyn till enskilda hyresgästers betalningsförmåga utan måste vara ett kollektivt ansvar för samhället, säger han. Daniel Carlenfors är ordförande i föreningen Alla ska kunna bo kvar. – Om den nya lagstiftning ska få en effekt måste det finnas med en nivå där hyreshöjningen blir noll kronor. Det är enda sättet som kan garantera att alla kan bo kvar, säger Daniel Carlenfors.

ANNONS

Läs mer: Ekonomikrönika: Fastighetsägarna de stora vinnarna

Riksdagsledamoten Agneta Börjesson (MP) har huvudansvaret för utredningen av skärpt hyreslag med fokus på tre områden:

Ökade möjligheteratt komma till rätta med oseriösa hyresvärdar

Utveckla hyresgästernas inflytande vid ombyggnader och ta ställning till om principerna för den rättsliga prövningen bör ändras i hyresnämnderna och domstolarna.

Se över reglerna för privatpersoners uthyrning av lägenheter.

Källa: Dir. 2015:83

ANNONS