Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Jonas Lindstedt
Bild: Jonas Lindstedt

Skärgårdsborna får nya p-platser vid Saltholmen

Parkeringssituationen är ansträngd för många boende i Södra Skärgården.
Med anledning av det beslutar kommunfullmäktige att utöka antalet p-platser i Saltholmen.
– Det är en situation som skiljer sig från många andras vardag, sa Shahbaz Khan (S).

GP har tidigare i flera omgångar tidigare skrivit om situationen vid Saltholmen, som under lång tid varit ett problem för de boende ute i Södra Skärgården. Inte minst under sommartider när skärgårdsborna tvingas konkurrera med badgäster om de begränsade p-platserna.

– Det här är en fråga som varit olöst alldeles för länge, och som rör många människors vardag, konstaterade Shahbaz Khan (S) i talarstolen.

Han påtalade att de boende i skärgårdens situation skiljer sig från många andras i staden.

– Det är ingen slutdestination som man parkerar på, utan en bytespunkt, sa Shahbaz Khan.

Förslaget innebar delvis att man ska underlätta parkeringssituationen för de boende i skärgården genom att omvandla båtplatser vid Saltholmen till p-platser.

Tog beslut med bred enighet

Fullmäktige tog i bred enighet beslut om att gå vidare med förslaget. Det betyder att man inom kort kan tillföra ytterligare 70 p-platser i Saltholmen.

– Det här innebär att man snabbt kan komma tillrätta problemen med ett antal enkla lösningar, konstaterade Hampus Magnusson (M) i talarstolen.

Fullmäktige beslutade även att ge Göteborgs Stads Parkerings AB i uppdrag att utreda hur man ta fram ytterligare parkeringsplatser på Saltholmsgatan och Vikebacken.

Under omröstningen uppstod en något förvirrad situation i salen.

I kommunstyrelsens förslag fanns en punkt om att Göteborg Stads Parkerings AB ska avvakta att göra prisändringar för p-platserna i Saltholmen och Långedrag. Något som Socialdemokraterna motsätter sig.

Viss förvirring uppstod när det visade sig att partimedlemmarna hade glömt att yrka på sitt eget förslag, och tvingades rösta på kommunstyrelsens i stället.

– Det måste vara P-bolaget som bestämmer här, det är deras uppgift att bestämma priserna. Men det är verkligen ingen stor fråga för oss, det viktigaste är att det här gick igenom, förklarar Shahbaz Khan efter omröstningen.

Behövs långsiktiga lösningar

Hampus Magnusson håller inte med om att det är P-bolagets sak att avgöra, men är nöjd att man lyckades rösta igenom den berörda punkten.

– Kommunfullmäktige är det högst beslutande organet som kan förhandla fram det här beslutet. Sedan är det ju så att vi fick med oss en formell tabbe, säger Hampus Magnusson.

Han poängterar att kvällens beslut inte är tillräckligt. Utan att man måste ta till andra, långsiktiga, åtgärder på riktigt ska kunna komma till bukt med problemen.

– Det långsiktiga spåret för oss är boendeplatser. Som det är nu ställer sig andra besökare på platserna emellanåt, och det har kommit önskemål från de boende att de vill ha egna platser, säger Hampus Magnusson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.