Vinden har vänt och halterna av coronavirus i Göteborgs avloppsvatten sjunker successivt.
Vinden har vänt och halterna av coronavirus i Göteborgs avloppsvatten sjunker successivt. Bild: Carlos Osorio

Sjunkande halter coronavirus i avloppsvattnet

I början på juli steg halterna av coronavirus i Göteborgs avloppsvatten markant, men ökningen blev kortvarig och nu sjunker halterna av viruset.
– Vi var oroliga att det skulle fortsätta uppåt men som tur var gick det ner, säger Helené Norder, mikrobiolog vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

ANNONS
|

Varje vecka görs mätningar av Göteborgs avloppsvatten för att fastslå nivåerna av coronavirus som utsöndrats från smittade personers avföring. För drygt en vecka sedan rapporterade GP att halterna av coronaviruset i avloppsvattnet hade stigit i rasande takt, men nu har vindarna vänt och nivåerna sjunker.

– Vi var oroliga att det skulle fortsätta uppåt men som tur var gick det ner. Än är vi inte nere på noll men det har vi inte varit på hela sommaren, säger Helené Norder, mikrobiolog vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Hon uttrycker en oro över att smittan, och virushalterna i avloppsvattnet, kan stiga i takt med att semestertiderna och sommarlovet snart är över.

ANNONS

– Under sommaren har vi legat och småputtrat på en relativt jämn och låg nivå, förutom när det gick upp sist, men när skolorna drar i gång finns det risk att smittan åter ökar, säger hon.

Unik sommar statistiskt

Årets sommar skiljer sig statistiskt från tidigare pandemisomrar och trots minskningen har sommarmånaderna präglats av högre nivåer coronavirus i avloppsvattnet i år jämfört med både sommaren 2021 och 2020.

– Omikron ger sig inte, trots värmen, säger Norder.

Den omikronvariant som sprider sig över stora delar av Europa kallas för BA.5 och bedöms vara mer smittsam än andra varianter.

Under onsdagen vårdades totalt 112 personer med covid-19 på sjukhus i Västra Götalandsregionen, varav två personer på intensivvårdsavdelning.

Tidigare har man kunnat konstatera en koppling mellan halterna coronavirus i avloppsvattnet och antal svårt sjuka i corona. Kopplingen minskar dock kontinuerligt som en följd av ett stärkt vaccinationsskydd. Helené Norder tror också att det kan ha att göra med att den nuvarande virusvarianten utsöndras från avföringen i högre utsträckning än andra coronavarianter.

– Det finns inga studier på det men jag tror att man utsöndrar mer omikron än andra varianter vilket gör att det kanske syns i avloppsvattnet utan att folk känner sig sjuka, säger hon.

ANNONS

LÄS MER:Coronaviruset i avloppet fördubblat på en vecka

LÄS MER:Smittspridningen av corona fortsätter – högre nivåer än förra sommaren

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS