Sjukvården om kritiken: Vi får ta åt oss av allting

ANNONS
|

Klagomålet om dålig sjukhusmat på Östra sjukhusets infektionsavdelningar kommer som en otrevlig överraskning. De ansvariga tar kritiken av maten på största allvar. Uppgiften att maten som serveras på infektionskliniken upplevs som kall tänker de genast följa upp. Enligt livsmedelslagen skall maten hålla minst 60 grader.

– Efter att GP kontaktade oss så kontrollerade jag med infektionsavdelningarna och personal där kunde bekräfta att många patienter tycker att maten är kall, säger Ulla Bengtson, chef för Östra sjukhusets måltidsverksamhet.

Vad det kan bero på kan de inte säkert säga ännu, men att viss utrustning inte håller måttet känner de till sen tidigare. Det görs regelbundna mätningar av temperaturen på maten. Till exempel har ett chip fått följa med från uppdukning i köket hela vägen till servering på avdelningarna.

ANNONS

– Vi har sett att temperaturen ligger kring 60 grader och skall man uppleva det som riktigt gott skall nog temperaturen upp till 80 grader. Men om det är fiskrätt så blir den inte så kul om den håller 80 grader, vi förser hålla oss mittemellan, säger Linda Martinsson, enhetschef för kök- och restaurangverksamheten i regionen.

När brickmaten dukas upp i sjukhusköket är det först en uppvärmd undertallrik, ovanpå det en porslinstallrik och till sist läggs ett lock över för att bevara värmen. Sen skall det ta cirka 15-20 minuter innan maten serveras till patienterna. Undertallriken värms upp i rostfria lådor som är eluppvärmda. Den utrustningen är gammal och i det närmaste utdaterad.

– De vi har är inte bra, därför ska vi köpa in nya. Det pågår en upphandling just nu, berättar Ulla Bengtson.

Det är mer utrustning som inte håller måttet.

– Vi skall byta både över- och undertallrik till en sort som håller värmen bättre, säger Linda Martinsson.

De tänker också undersöka om det faktum att maten som levereras till infektionsavdelningarna brickdukas, i stället för i kantiner, och transporteras utomhus en kortare sträcka kan ha betydelse för maten kallnar på väg till patienten.

Nu var det inte bara att maten var kall som Daisy Hillergren, läs artikeln härintill, klagade på. Hon ansåg också att den var torr, smaklös och att grönsakerna var sönderkokta.

ANNONS

– Vi får ta åt oss av allting. Men vi har under det senaste året jobbat intensivt för att förbättra maten på alla regionens sjukhus, säger Linda Martinsson.

Köksmästarutbildningar, alla som har kocktjänst är utbildade kockar, såsskolor, fiskskolor, utbildningsdagar med stjärnkockar ... det är en lång rad åtgärder som pågår. Till exempel tar alla kök i regionen Instagrambilder på måltiderna varje dag för att använda i förbättringsarbetet. Halvfabrikat har tagits bort, målet är att 90 procent av all mat skall vara lagad på plats.

– Det jag oftast får till mig genom personalen på avdelningar är att patienterna upplever att maten har blivit bättre, säger Ulla Bengtson.

Det bekräftas av patientundersökningar som visar att 80 procent är nöjda med måltiderna. Men Daisy Hillergrens kritik tar de ändå på allvar.

– Det är en sak om en patient är missnöjd med en måltid, sådant kan hända. Men om man är missnöjd med all mat under en hel vistelse, så vill jag inte ha det, säger Ulla Bengtson.

Upprustning

■ Västra Götalandsregionen har utrett sjukhusköken och måltiderna under många år.

■ Förra året togs ett beslut om att behålla och rusta upp de tretton köken för 290 miljoner kronor.

■ Först ut är Sahlgrenska. Där skall köket byggas om helt och hållet med början i september 2015. Under ombyggnaden stängs köket.

ANNONS
ANNONS