Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sjuksköterskor: "Sluta skyll i från er"

Visst är det bra att politikerna äntligen ser att vården har problem. Men det räcker inte. Nu efterlyser facket konkreta åtgärder.

Ledamöterna i regionstyrelsen verkar kunna många fina ord – med det finns inte särskilt mycket substans bakom. Det säger Monica Djurner som är Vårdförbundet huvudskyddsombud på Sahlgrenska efter att ha läst politikernas svar på GP:s enkätundersökning.

– De säger att man ska jobba annorlunda och mer effektivt. Men då får någon gärna berätta vad det innebär. Jag tycker att det var väldigt få konkreta visioner om hur det ska hända på riktigt. 

"Lägg örat mot marken"

Tidigare har facket kritiserat politikerna för att inte ha någon koll på verkligheten – en kritik som Monica Djurner håller fast vid. 

– Bra politiker håller sig uppdaterade för att kunna fatta kloka beslut. Får de bara underlag från tjänstepersoner som säger att det är patientsäkert måste de våga söka svar på andra ställen – genom studiebesök och att lägga örat mot marken. Där tycker jag att de har mycket att arbeta med. 

Hon menar att fokus måste läggas på att få till en bättre arbetsmiljö och bättre löner. 

– De blågröna la mycket skuld på kommunen. Där tycker jag att man skyller ifrån sig mycket. Man pratar inte om det riktiga problemet. De kommer aldrig att lösa det utan att höja lönen för sjuksköterskor och undersköterskor och se över arbetsvillkoren. 

Höjd lön nyckel

Även sjuksköterskan Caroline Laursen har många synpunkter efter att ha läst enkätsvaren. Positivt, om än självklart, var att ingen av politikerna i regionstyrelsen har en privat vårdförsäkring. Att det satsas pengar på specialistsjuksköterskor är också en rimlig åtgärd, anser hon. 

Däremot tycker hon att det måste avsättas resurser även för att behålla grundutbildade sjuksköterskor. Nyckeln, menar hon, är att höja lönerna. 

– Så länge vi ersätter personal med lång erfarenhet med nyutbildade kommer det vara svårt att hålla en god patientsäkerhet. Lösningen är att få utbildad personal att vilja stanna.

Precis som politikerna håller hon med om att det är brister i tillgänglighet och långa väntetider som är de stora problemen. 

– Men att de inte tror att pengar är vad som får folk att vilja stanna tycker jag är problematiskt. Jag tror att det är en så pass dålig arbetsmiljö nu att vi måste betala folk bättre. För att bli en attraktiv arbetsgivare måste man höja lönerna. Då kommer resten naturligt, säger hon. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.