Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Jag tycker att vi har många goda idéer och vi ser att en vändning är på väg", säger Maria Taranger överläkare på Östra sjukhuset.

Sjukhusledningen: En vändning är på väg

Fackens anmälan till Arbetsmiljöverket till trots – Östra sjukhuset är på rätt väg. Det säger verksamhetschef Maria Taranger.

Ledningens har gott hopp om att förändra den tuffa situationen på Medicin, Geriatrik och Akutmottagning på Östra sjukhuset. 

– Jag tycker att vi har många goda idéer och vi ser att en vändning är på väg, säger Maria Taranger, överläkare och verksamhetschef för område 2. 

Efter att fyra fackförbund gemensamt påtalat problemen med dålig arbetsmiljö beslutade ledningen att i slutet på januari öppna ett antal så kallade modulvårdplatser på avdelningarna. I huvudsak bemannas dessa av undersköterskor. 

LÄS MER: Facken anmäler Östra sjukhuset

Emellertid tycker Kommunal och Vårdförbundet inte att åtgärderna är tillräckliga och har därför skickat in en 6:6a-begäran till Arbetsmiljöverket. Det till trots tror Maria Taranger på den inslagna vägen. 

– Men det är svårt att snabbt ändra arbetssätt när trycket är högt. Vi kommer att fortsätta jobba med de här platserna, men skruva på tankesättet i bra dialog med våra medarbetare och facken, säger hon. 

Bättre prioritering viktigt

Ett problem med de nya vårdplatserna tror hon har varit att läkare och sjuksköterskor har haft svårt att släppa sitt ansvar då patienterna rent fysiskt fortfarande finns kvar på avdelningarna – trots att de anses utskrivningsklara. 

– Som sjuksköterska måste man inte göra alla moment utan våga släppa vidare. Många har höga krav. Och det finns oändliga behov. Där måste vi som chefer bli bättre på att hjälpa medarbetarna att prioritera och bestämma vad som är en anständig nivå.

Hon betonar att situationen inte är lika tuff på alla enheter – och nämner att fackförbunden Saco och Vision som var med och påtalade problemen i januari inte står bakom Kommunals och Vårdförbundets 6:6a-begäran till Arbetsmiljöverket. 

– Men det känns tråkigt att inte ha lyckats fixa en arbetsmiljö som är så god att de fackliga inte behöver gå till Arbetsmiljöverket. 

Undersköterskor får mer ansvar

I torsdagens tidning sa Lise-Lott Kjellström, huvudskyddsombud på Kommunal som organiserar undersköterskorna, att de har fått ta väldigt mycket ansvar den senaste tiden. Något som Maria Taranger håller med om.

– Men vi räknar med att anställa fler. Samtidigt vet vi att det blir tuffare för de erfarna undersköterskorna i början. Men det finns ingen annan väg att gå. Vi kan inte vifta med ett trollspö och automatiskt få fram nya erfarna undersköterskor. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.