"Både Sahlgrenska och Östra kommer att bli utsatta. Speciellt Sahlgrenska ser problematiskt ut", säger Glen Nivert, enhetschef på Kretslopp och vatten om riskerna med kraftiga hundraårsregn.
"Både Sahlgrenska och Östra kommer att bli utsatta. Speciellt Sahlgrenska ser problematiskt ut", säger Glen Nivert, enhetschef på Kretslopp och vatten om riskerna med kraftiga hundraårsregn. Bild: Olof Ohlsson

Sjukhusen särskilt känsliga vid extremregn

Efter ett skyfall under onsdagen bildades så mycket fukt i ventilationssystemet på Mölndals sjukhus att operationer fick ställas in. Även Sahlgrenska och Östra sjukhuset är särskilt känsliga för regn.
– Det är skrämmande, säger Glen Nivert, enhetschef på Kretslopp och vatten.

ANNONS
|

Vädret skapade problem för Mölndals sjukhus i veckan. Stora regnmängder och hög luftfuktighet innebar att det började droppa vatten från taket i flera utrymmen vid sjukhuset operationsavdelningar, något som SVT Väst rapporterat om.

För att inte ta några risker ställdes omkring tio operationer in de följande dagarna.

När klimatet förändras kommer liknande kraftiga skyfall att bli allt vanligare. Göteborgs stad har tidigare kartlagt vilka områden som kan komma att drabbas hårt vid ett skyfall. Det handlar främst om de som ligger lågt och riskerar att vattenfyllas.

Det allvarligaste problemet är, enligt stadsbyggnadskontorets utredning, att Sahlgrenska och Östra sjukhuset riskerar att översvämmas, vilket skulle påverka trafiken till sjukhusen.

ANNONS

Glen Nivert, enhetschef för dagvatten och skyfall på kretslopp och vatten, delar den uppfattningen.

– Både Sahlgrenska och Östra kommer att bli utsatta. Speciellt Sahlgrenska ser problematiskt ut. Det ser ut som att det ligger högt, men det ligger i en gryta.

Han berättar att de har gjort datasimuleringar på vad som skulle kunna hända vid särskilt kraftiga hundraårsregn.

– Det är händelser, som om inga åtgärder vidtas, kommer slå ut hela Sahlgrenska. Det är bara en fråga om tid när det händer. Det kan komma imorgon eller så kan det dröja hundra år.

LÄS MER:Stormbarriärer kan skydda Göteborg i framtiden

"Kommer att svämma över"

Exakt vad det är som kommer att hända vågar han inte svara på.

– Men det kommer att svämma över. Och det blir definitivt svårt med transporter. Det som händer är att dagvattenbrunnarna inte kan ta hand om regnet. Man dimensionerar dem för att klara upp till tioårsregn. Vid skyfall blir systemen fulla.

Fram tills för bara några år sedan fanns inte kunskap om de här frågorna, berättar han. Men nu planerar man bättre för var nya samhällsfunktioner och bostadshus ska byggas – att göra som man alltid gjort är inget alternativ.

– Nej, nej, nej. Utvecklingen har gått fort de sista två åren. Det som byggs nytt nu ska inte ta någon skada. Men samtidigt bygger man i ett befintligt samhälle där problematiken finns runtomkring. Det är problemet.

ANNONS

Han säger vidare att de har en dialog med Västfastigheter, som förvaltar Sahlgrenskas tomter, om problemen.

– Samtidigt är det inte något som bara sjukhusen löser. Det behöver lösas med strukturer runtomkring. Hela kommunen behöver engagera sig. Det är skrämmande.

– Käpphästen är finansieringen. Det kostar väldigt mycket. Men det kostar mer att inte göra någonting.

LÄS MER:Så drabbas Göteborg av extrema regnvädren

ANNONS