Rob Ironside tar sig upp i trädet med rep. Väl där går han loss på de stora grenarna med motorsågen.
Rob Ironside tar sig upp i trädet med rep. Väl där går han loss på de stora grenarna med motorsågen.

Sjuka almar drog med lönn i fallet

ANNONS
|

Det är en av sammanlagt sju almar som ska bort. Skälet: träden är sjuka. Döende eller redan döda. De har drabbats av almsjukan.

- Almsjuka är en svampsjukdom som gör att trädens inre bevattningssystem slutar fungera, säger arboristen Jon Hartill, som är ansvarig för fällningen. Resultatet blir att träden torkar ihjäl.

Trädet, som är 30-35 meter högt och drygt hundra år gammalt, faller i backen med ett brak. Det går sönder vid fallet och även en lekman kan se att veden inuti inte är helt kärnfrisk. Det ser torrt och sprött ut.

Själva fällningen gick dock perfekt. Det stora trädet föll kontrollerat, precis som Jon Hartill och hans kollegor beräknat, utan att hamna vare sig på vägen nedanför eller cykelstigen ovanför.

ANNONS

Innan själva stammen fälldes har Jons kollega Rob Ironside klättrat upp i trädet med motorsågen och sågat av de största grenarna, allt för att göra trädet mer lätthanterligt och fallet mer kontrollerat.

Hela livet

För Jon Hartill är trädfällning livet. Han började som 17-åring som lärling inom yrket, i hemlandet England. Därefter gick han en arboristutbildning och blev professionell. Sen 14 år tillbaka driver han en egen trädfällningsfirma på Orust.

- Men vi gör inte jobb bara i närheten. Vi gör jobb i hela landet, och till och med utomlands.

Förutom de sju sjuka almarna ska även en stor lönn fällas, trots att den inte är sjuk alls.

- Den har stått skyddad av almarna hela sitt liv. Nu när almarna är borta förlorar den sitt skydd mot kraftiga vindar, och eftersom den är ovan vid blåst kan den blåsa omkull vid nästa storm. Därför måste vi tyvärr ta den också, förklarar Jon Hartill.

Innan han ger sig i kast med nästa träd tar han sig tid för en eftertanke.

- Träd är en förnyelsebar resurs, säger han. De kommer och går. Och de är en del av stadens ansikte. De påverkar miljö, ekonomi, turism och kommers lika mycket som byggnaderna.

ANNONS
ANNONS