Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/9

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sju ton tung magnetkamera vässar kirurgin på Sahlgrenska

Med hjälp av ny teknik kan kirurger på Sahlgrenska få högupplösta bilder av hjärnan – under pågående operation. I dag görs första operationen i salen med en sju ton tung MR-kamera upphängd på en räls i taket.

Ett tiotal personer i gröna rockar och blå skyddsmössor rör sig runt operationsbordet i den nya operationssalen på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Säkerheten är viktig.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Innan den ena väggen öppnas och den sju ton tunga MR-kameran – upphängd på en räls i taket – tas in, måste ytan förberedas. Alla instrument flyttas ut utanför en linje i golvet och all teknisk utrustning med undantag för narkosutrustningen stängs av. 

– Det som gör den här operationssalen unik är just kombinationen. Det är en modern operationssalsmiljö med all möjlig teknisk utrustning för att få ett så bra resultat som möjligt och det går att ta in magnetkameran i rummet under operationen, säger Daniel Nilsson, neurokirurg på Sahlgrenska. 

Först i Norden med tekniken

Förra veckan pågick de sista förberedelserna och i dag slår en helt ny operationsavdelning upp portarna på Sahlgrenska. Fyra av de sex nya salarna är så kallade hybridsalar. Det innebär att de är utrustade med teknik för att ta högupplösta bilder under pågående operation. I en av salarna finns Sveriges första MR-kamera i operationsmiljö. Det vill säga en kamera som med hjälp av magnetfält och radiovågor skapar bilder av kroppen. 

Tekniken med rörlig MR-kamera finns redan på ett 60-tal platser runtom i världen, men i Norden är lösningen på Sahlgrenska är unik och i Europa finns liknande utrustning bara på två platser. 

– Men det här är det första stället i Europa där vi har en operationssal med en så kraftfull magnet som vi har här på Sahlgrenska, säger Daniel Nilsson. 

Den största fördelen med den rörliga tekniken är att patienter kan undersökas under pågående operation. När till exempel en hjärntumör ska opereras bort minskar det risken att operationen måste göras om. 

Färre operationer behöver göras om

– För den enskilde patienten innebär det att vi maximerar våra chanser att få bort hela tumören direkt och på så sätt ge en optimal chans till överlevnad. Det kan också minska risken för att patienten ska ådra sig några skador under operationen så att de kan prata, springa och gå precis som innan, säger Daniel Nilsson. 

Den nya operationsavdelningen är den sista etappen av Sahlgrenskas Bild- och interventionscentrum (Boic) som började byggas för sex år sedan och totalt har kostat omkring 2 miljarder kronor. 

Förutom den rörliga MR-kameran finns även röntgenrobotar som ger kirurgerna 3D-bilder vid operationer och ett nytt mottagningsrum som ska fungera som ett snabbspår från ambulansen till operationsbordet. 

Mest avancerade operationsrummen i Sverige

– Det här är den tekniktätaste operationsavdelningen åtminstone i Sverige. Jag är övertygad om att det kommer leda till att fler svårt sjuka och skadade patienter får ett bättre omhändertagande och till och med kan fler kanske räddas till livet, säger Christina Svärd, verksamhetschef för hybrid och intervention på SU. 

Den senaste tiden har personalen som ska arbeta i de nya operationssalarna övat med den nya utrustningen. Att ta in en kraftig magnet i ett operationsrum ställer också nya krav på säkerheten eftersom alla lösa föremål måste plockas undan in MR-kameran kan köras in i rummet. 

Första operationen på måndagen

– Det enda som får stå kvar är narkosapparaten som ska hålla patienten vid liv. Annars kan lösa föremål eller instrument bli en projektil som kan skada både patienten och personal. De kan komma upp i hastigheter på 60-70 kilometer i timmen när de dras mot kameran, säger Daniel Nilsson. 

På måndagen leder han den första operationen i rummet då en hjärntumör ska avlägsnas på en patient. 

– Alla i teamet är väldigt taggade och vi har tränat för detta så det ska bli väldigt kul att börja. Den här miljön är optimerad på alla sätt. Som det är nu finns det ingen bättre, säger han. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.