Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Sju anmälningar - förgäves

De senaste fyra åren har HSAN fått in 19 anmälningar mot plastikkirurger som arbetar i Göteborg, både inom offentlig och privat vård.

Sju fall handlar om skönhetsingrepp som bekostats av patienten.

Bröstoperation: 26-årig kvinna opererar brösten två gånger. Tycker att det blir fel. Implantaten rör sig, hon har ont och brösten ser "konstiga" ut. Ifrågasätter att hon måste betala igen för att läkaren ska rätta till felen,

HSAN:s motivering: Läkaren har använt två vanliga standardmetoder vid ingreppen.

Beslut: Ingen åtgärd.

Näsoperation: 40-årig man anmäler att han har problem efter operationen. Ena näsborren är större än det andra. Det är blod i näsan varje dag och han har svårt att andas. Tycker också att näsan inte blev så rak som den skulle.

HSAN:s motivering: Behandlingen har gjorts korrekt. Det estetiska resultat är i linje med vad en patient kan förvänta sig. Besvären som mannen kan uppstå efter en näsplastik.

Beslut: Avslag.

Operation av ögonlock: 46-årig kvinna gör undre och övre ögonlocksplastik. Tycker att hon ser trött ut och vill få bort påsarna. Missnöjd med resultatet. Ärr på ögonlocken, ett öga ser urholkat ut, påsarna under ögonen har disponerats om och är nu ännu synligare.

HSAN:s motivering: Plastikkirurgen har fullgjort sina skyldigheter i yrkesutövningen.

Beslut: Ingen åtgärd.

Ansiktsoperation: 63-årig kvinna anmäler kirurgen. Resultatet bra, men smärtan outhärdlig tycker kvinnan (läs mer i reportaget). Stickningar, känselbortfall, vanprydande ärr. Opererad av kändisplastikkirurg.

HSAN:s motivering: Ihållande smärttillstånd konstateras och komplikationen är beklaglig. Men det finns inget som tyder på att operationen inte har gått rätt till. Åtgärderna som orsakat komplikationerna har också varit korrekta.

Beslut: Ingen åtgärd.

Bröstoperation: 44-årig kvinna har problem med läckande bröstproteser, tycker att ett bröst har blivit "tomt" och anser att plastikkirurgen vägrar att hjälpa henne.

HSAN:s motivering: Plastikkirurgen har fullgjort sina skyldigheter i yrkesutövningen.

Beslut: Ingen åtgärd.

Ögonlocksoperation: 52-årig kvinna tappar känseln i hela ögonfransraden efter en ögonlocksoperation. Tycker att läkaren upplyst för dåligt om riskerna, trots att hon anser att hon frågade specifikt kring nervskada/borttappad känsel.

HSAN:s motivering: Någon större nerv som kan skadas finns inte i ögonlocket, däremot kan små hudgrenar delas. Utredningen visar att läkaren utfört operationen på ett vanigt sätt. Informationen som lämnats till patienten har inte varit bristfällig.

Beslut: Ingen åtgärd.

Borttagning av leverfläck: 34-årig man vill ta bort leverfläck i ansiktet. Anser att han har felbehandlats då fläcken togs bort med laser. Blev lovad att det inte skulle bli ett ärr eller något annat spår. Men det blev just ett märke. Mannen tycker att informationen var mycket dålig om riskerna.

HSAN:s motivering: Läkaren har utfört ingreppet korrekt och kan inte lastas för att patienten inte blev nöjd. Informationen har inte varit dålig.

Beslut: Avslag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.