Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den mördade Per Nordkvist.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sju års fängelse för Pers mördare

Sju års fängelse blev domen för den 18-åring som knivmördade Per Nordkvist i februari.

Tingsrätten fäller 18-åringen på samtliga åtalspunkter. Den ett år yngre kompisen, också han åtalad för mord, fälls för grov misshandel och rån, och döms till sluten ungdomsvård i ett år och sex månader.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Rätten motiverar det för en 18-åring mycket långa fängelsestraffet med att han "visat en osedvanlig kyla och hänsynslöshet genom det mord han nu fälls till ansvar för, en gärning som också har visat upp drag av hatbrottskaraktär".

Tingsrätten påpekar att förloppet varit tämligen utdraget, "något som självfallet bidragit till att offrets lidande ökat och den därmed åtföljande ångesten".

Överfallet på 24-årige Per Nordkvist inleddes när han stod vid bankomaten på Länsmanstorget, strax efter klockan 23 den 13 februari. Där attackerades han med slag och sparkar, inledningsvis av 17-åringen.

Nordkvist lyckades komma på fötter och sprang mot spårvagnshållplatsen. På vägen dit blev han upphunnen av 17- och 18-åringen, sparkad slagen och slutligen knivhuggen.

Svårt skadad lyckades Per Nordkvist ta sig upp på spårvagnen. Ambulans larmades, Per Nordkvist fördes till sjukhus där han avled några timmar senare.

Förutom mordet, fälls 18-åringen för misshandel, olaga hot, rån, försök till rån, övergrepp i rättssak och narkotikabrott.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.