Självkritiskt parti samlas för kongress

Socialdemokraterna är inte längre "förankrade i verkligheten" och det politiska samtalet har "fått stå tillbaka". Handlingarna inför partiets kongress andas självkritik. Anna Skarsjö, kongressombud från Göteborg, håller med.
– Socialdemokraterna är inte relevanta för dem på golvet, säger hon.

ANNONS

I helgen samlas Socialdemokraterna i Örebro för partiets 40:e kongress. Den viktigaste punkten handlar om hur partiet ska utvecklas och åter bli en bred folkrörelse.

Kongresshandlingarna innehåller en stor dos självkritik: Det heter att mötesformalia fått ta för stor plats på bekostnad av det politiska samtalet, att partiet måste bli en folkrörelse som inte "åker på studiebesök i verkligheten" utan är förankrad i densamma. Samt att medlemmarna måste bli fler och den fackliga förankringen starkare.

LÄS MER:Socialdemokraterna måste återupptäcka sig själva

Efterlyser skarpare skrivningar

Anna Skarsjö, ordförande i Kommunal Väst och den som leder den tolv ombud starka delegationen från Göteborg, har inget att invända. Mer än möjligen att skrivningarna kunde ha varit ännu skarpare.

ANNONS

– Nu står det att de fackliga ska värva fler medlemmar. Ja, men partiet måste vara relevant för de fackliga, säger hon.

Flera av kongressombuden från Göteborg är aktiva både fackligt och politiskt. Malin Sjunneborn är undersköterska och aktiv i Kommunal. Hon är också ledamot i regionfullmäktige, men tycker ändå inte att Socialdemokraterna driver de frågor "som är viktiga för oss som jobbar där ute".

– Vi har en arbetsmiljö som är helt ohållbar, exempelvis i våra stadsdelar, men vi ser inte att man synliggör de frågorna i den politiska debatten. Partiet har tappat förankringen till dem som Socialdemokraterna borde företräda, säger hon.

Har tagit de fackliga för givna

Joakim Hagberg, aktiv inom IF Metall på Volvo Cars och ledamot i SDN Angered, konstaterar att de flesta metallare fortfarande röstar på S, men att identifikationen inte längre är lika stark.

– Kopplingen till våra arbeten och förutsättningar har minskat. Men det handlar också om att vi behöver bli fler engagerade, för då får vi större möjlighet att lyfta våra frågor och att påverka.

Hur har det då blivit så här? Anna Skarsjö säger att partiet vänt sig för mycket till andra grupper, i tron att rösterna från LO-medlemmarna alltid skulle finnas där ändå.

– Men det gör de inte om det inte finns politik för de grupperna. Och där brister det. Socialdemokraterna är inte relevanta för dem på golvet.

ANNONS

Det är uppenbart att partiet dragit samma slutsats. I kongresshandlingarna står det att den nära kopplingen till facken varit avgörande, men att det idag råder ett underskott av förtroendevalda från de fackliga leden.

Tappade makten i staden

Höstens val visade också att Socialdemokraterna inte längre är det självklara valet för alla LO-anslutna: 41 procent av dem röstade på partiet – en kraftig minskning från 2014, då siffran var 58 procent.

I Göteborg backade Socialdemokraterna kraftigt och fick lämna ifrån sig makten för första gången på 24 år. Ännu ett kvitto på att partiet inte är i takt med väljarna.

– 60 procent av göteborgarna valde att rösta borgerligt, då är det tydligt att man inte är nöjd med den förda politiken, säger Anna Skarsjö och tillägger att hon ofta mötte folk som sa: "Det spelar ingen roll, det är ingen som lyssnar på oss i alla fall" när hon kampanjade under valrörelsen.

Det är tuff kritik, hur ska ni vända det?

– Partiet måste lyssna. Och det är väl det jag upplever att man vill göra, men nu har man inga ingångar längre. Man vet inte hur man ska göra.

FAKTA: Socialdemokraternas kongress

Socialdemokraternas 40:e kongress äger rum på Conventum i Örebro den 22-24 mars.

Kongressen ska fatta beslut om två programtexter.

En berör Socialdemokraternas organisationsutveckling och en handlar om jobb, omställning och utbildning.

Under lördagen kommer partiledaren och statsministern Stefan Löfven att hålla tal.

FAKTA: Partierna krymper

Det är inte bara den fackliga förankringen som blivit svagare. Socialdemokraterna i Göteborg har under de senaste åren tappat många medlemmar.

2002: 5 493 medlemmar.

2010: 4 440 medlemmar.

2018: 3 693 medlemmar.

Utvecklingen ser likadan ut för många partier.

År 1985 var 15 procent av svenskarna medlemmar i ett politiskt parti, enligt SCB.

När SCB ställde samma fråga 2015 hade andelen sjunkit till 5 procent.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS