Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Situationen på akuten är tuff. Men att antalet avvikelserapporter ökar behöver inte betyda att patientsäkerheten är hotad, anser både sjukhusdirektör och chefläkare.

"Självklart har riskerna ökat"

Situationen på akuten är tuff. Men att antalet avvikelserapporter ökar behöver inte betyda att patientsäkerheten är hotad, anser både sjukhusdirektör och chefläkare.

Vi känner till situationen – och jobbar på det. Det är budskapet från både sjukhusdirektör Ann-Marie Wennberg och chefläkare Görel Nergelius apropå det markant ökade antalet avvikelserapporter från Sahlgrenskas akutmottagning.

– Det här är något som vi tar på största allvar. Det är en ökning jämfört med förra året. Då gör vi precis som vi alltid brukar göra. Vi går in och analyserar. Så fort vi är klara kommer vi att återrapportera det. Men vi uppmuntrar medarbetarna att anmäla alla avvikelser, säger Wennberg. 

Åtgärder på gång

Hon berättar emellertid att sjukhusledningen har jobbat med frågorna sedan i höstas – och anser att de nu har börjat skörda frukterna av det arbetet genom att fler vårdplatser öppnas för att avlasta akuten. 

Vidare berättar hon att ett handlingsprogram för akuten, som hon säger har gett goda resultat på både Östra sjukhuset och barnakuten, är på gång för att stärka upp även Sahlgrenska. Bland annat handlar det om att tydligare avgöra vilken akutgrad en patient har, samt att bättre fördela arbetet mellan olika personalgrupper. Målet är att alla patienter som behöver läggas in ska vara på en vårdavdelning inom några timmar. 

LÄS MER: Sjuksköterskor flyr Sahlgrenska

– Det är bara runt 30 procent av dem som besöker akuten som vi behöver lägga in. Därför är det så viktigt att ta hand om patienten på akuten på bästa sätt, säger hon. 

Johnny Magnusson säger att han inte hört något om att det skulle vara patientosäkert – medan de på golvet vittnar om motsatsen. Hur förklarar ni det?

– I en verksamhet där belastningen har ökat under hösten och vintern så är det självklart att också riskerna ökar. Men det behöver inte betyda att antalet skador ökar, säger Görel Nergelius. 

Måste det till att någon skadas för att rapporterna ska nå ledningen?

– Nej, absolut inte. De här frågorna har lyfts sedan lång tid tillbaka. En viktig pusselbit är tillgång till vårdplatser. Där har sjukhuset successivt öppnat fler vårdplatser. Vi sitter inte och väntar på att det ska hända något allvarligt. 

Många känner att det inte händer något med deras anmälningar. Varför tror du att det är så?

– En anledning är dålig återkoppling. Vi har diskuterat på många nivåer vad avvikelserna leder till. Rapporter om läkemedelshanteringen har till exempel lett till ett utökat samarbete med läkemedelsenheten, nytt utbildningsmaterial och nya rutiner. Men vi måste bli bättre på att informera om att det har hänt tack vare personalens rapporter, säger Nergelius. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.