Sista chansen att hämta stöldgods

ANNONS
|

Det är saker som polisen beslagtagit i samband med brott under andra halvåret 2009. Föremålen ligger i beslag hos polisen tills beslaget hävs, det hämtas ut av ägaren eller tillfaller staten.

- I regel har utredningen misslyckats att identifiera ägaren till föremålet, säger Stig Olsson, biträdande chef för polisrättsenheten.

Han medger att vissa föremål på listan kan te sig väldigt märkliga.

- Man kan fundera på hur polisen på plats tänkte när man beslagtog saken när man tittar på det i efterhand. Men det hänger ofta ihop med den särskilda situationen.

Nu kungör polisen att det är sista chansen att göra anspråk på sakerna. Då ska man ta fram sin polisanmälan, som man måste ha, och ringa till beslagsenheten. Därefter matchas brottsdatumet för att se om det är rätt föremål.

ANNONS

- Erfarenhetsmässigt är det väldigt sällan träff. Det är om det är ett föremål med affektionsvärde som en vigselring som folk hör av sig, säger han.

Om ingen har gjort anspråk på föremålen inom 30 dagar efter kungörelsen bedömer beslagsenheten om sakerna kan säljas. Kan de ha brottslig användning, som exempelvis dyrkar? Är föremålet uppenbart olämpligt att sälja, som något miljöfarligt? Eller är det olönsamt att sälja föremålet?

- Sedan lämnar vi det till en ekonomiavdelning som säljer hela beslaget till högstbjudande firma som har rätt att ge anbud. För privatpersoner går det sedan att köpa sakerna hos firman, säger Stig Olsson.

Cyklar, ryggsäck, navigationsinstrument, mopeder, motorcykelram, metallskrot, båtmotor, ur, batteri, batteriladdare, najtråd, elkablage, vattenflaska, fotbollshandskar, handverktyg, kapsåg, elektriska verktyg, tält, sovsäck, golfbag, musikinstrument, smink, parfym, porslinsfigurer, laptop, datorutrustning, elverk, hårsnodd, luftfuktare, kvitto, simkort, hållare till simkort, bilstereoapparater, biltillbehör, arbetslampa, etui, svärd, batong, däck på fälg, mobiltelefoner, cd-skivor, smyckeskrin, hjälmar, kameror, halsband, bijouterier, hårsnodd, hemelektronik, skor, kläder, husgeråd, väskor, plånbok, kartong, plånbok samt påse.

ANNONS