Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Siri är självutnämnd tafsvakt på badhuset

Siri Bernhardsson, 24, fick nog av alla anmälningar om sexuella ofredanden på badhusen runtom i Sverige. Nu tar hon saken i sina egna händer och startar initiativet "Tafsvakten". I morgon vaktar hon badhuset i Kalmar.

Anmälningarna om sexuellt ofredade kvinnor på badhus strömmar in till polisen och tycks aldrig ta slut. Nu har Siri Bernhardsson, från Kalmar, fått nog och har startat initiativet Tafsvakten.

– Jag blev så jävla förbannad alltså. Kvinnor har tidigare stridit för att kunna vara topless i badhusen, men nu handlar det om att de inte vågar ta sig dit längre. Kvinnor ska inte skrämmas bort från badhusen. Jag kände att jag får väl gå dit och kontrollera själv, säger hon.

I morgon ska hon vara "tafsvakt" på Äventyrsbadet i Kalmar. Hon är där på eget initiativ, som en valig betalande badgäst. Hon säger att hon kommer att vara mer som ett par extra ögon i bakgrunden.

– Jag kommer att finnas där som stöd om någon vill prata med mig, säger hon.

Hon berättar att hon är peppad inför i morgon, men att hon känner en viss oro.

– Kanske att det finns en attityd att "sätta dit Tafsvakten"? säger hon.

Hon berättar att hon har fått många positiva reaktioner från folk runtom i landet, som har mejlat och ringt för att uppmuntra henne.

Susanne Gryfelt, enhetschef vid Äventyrsbadet, är positiv till Siri Bernhardssons initiativ, men menar att hon inte kan agera vakt i badhuset.

– Vi är så klart för ett initiativ för att hjälpa flickor och kvinnor, men man kan inte komma hit och ta över badvakternas jobb, säger hon.

Det finns en anmälan om ofredande på Äventyrsbadet den 30 december 2015. Och ytterligare två föräldrar har hört av sig om att deras barn ska ha blivit ofredade. Men Siri Bernhardsson berättar att hon har fått mejl från flera badgäster som inte vågar gå till badhuset längre.

– Det känns trist att det inte har kommit till oss och berättat det. Jag har undersökt saken och det finns ingen grund till det. Men en anmälan är en för mycket, säger Susanne Gryfelt.

Tafsvakten är ett långsiktigt projekt och Siri Bernhardsson hoppas att det blir som en rörelse som sprider sig över hela landet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.