Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Simulator och flygpyssel populärt på Aeroseum

27 meter ner i underjorden, på en yta av sammanlagt 22 000 kvadratmeter kan man sitta i gamla jaktplan, köra luftskeppssimulator, samt tävla i en pappersflygplanstävling. På Aeroseum i Säve är sportlovsaktiviteterna i full gång.

Fyraårige Elton Wendt från Varberg har tagit plats bakom spakarna i en Alouette III, en fransk helikopter som under 1960 och 70-talet bland annat användes som ambulans- och flygräddningshelikopter. Bredvid sitter lillasyster Vera. För flygintresserade Elton är det första besöket här efterlängtat.

– Stora flygplan, helikoptrar, och propellerplan gillar jag, säger Elton.

"Alla kan eller vill inte resa bort"

På Aeroseum i Göta flygflottiljs före detta flyghangar i Säve är sportlovsaktiviteterna redan i full gång. De mindre barnen kan vara med på sagostunden och pyssla i skaparverkstan. De lite större kan köra flygsimulator och gå på tipspromenad. Temat för sportlovsaktiviteterna är Annorlunda flygande farkoster, som luftballonger, fallskärmar och drönare. Britt Odeberg är i grunden högstadielärare, men delar sedan ett år tillbaka sin tid mellan Brattebergsskolan på Öckerö och jobbet som pedagog på Aeroseum.

– Vi försöker alltid göra något på sportlovet. Alla kan eller vill inte resa bort, säger Britt Odeberg.

"Klädnypor, glasspinnar och limpistoler"

Vid skaparverkstan bygger syskonen Lovisa och Ivar Perhamn små flygplan med hjälp av klädnypor, glasspinnar och limpistoler.

Treåriga Valentina Equez sitter och pysslar. Genom att limma fast piprensare på ett papper skapar hon luftballoner. Med pensel och glitter illustrerar hon bakgrunden. Hennes föräldrar Alejandro och Gabriela hittade information om sportlovsaktiviteterna på nätet, och är hittills nöjda med sitt besök.

– Hon var lite rädd för alla stora flygplan till en början, men nu har hon det roligt, säger Alejandro Equez.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.