Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Signe byggde Stefan Löfven-holk – kan vinna SM i fågelholk

En av årets finalister i SM i fågelholk heter Signe Palm, är 12 år och kommer från Hönö. Hennes holk föreställer en av landets mest kända personer, statsminister Stefan Löfven. Men hon hade först en annan person i tankarna som blivit megakänd under året med corona. Gissa vem?

Naturskyddsföreningen anordnar SM i fågelholk och de deltagande holkarna har byggts av skolelever runt om i landet. De deltagande går i förskolan upp till gymnasiet. Och landets fåglar kan skatta sig lyckliga som får bo i dessa fina holkar. Bland finalisterna syns bland annat en jordgubbsholk, en hänglåsholk och en holk som föreställer en vattenkanna.

En som är lite spänd nu är Signe Palm, 12 år, som går i sjätte klass på Hedenskolan på Hönö. Hennes holk föreställer Sveriges statsminister Stefan Löfven och hon är en av finalisterna. Men statsministern var inte hennes första val. Först hade hon en annan välkänd person i tankarna.

– Först tänkte jag Tegnell men så poppade Löfven upp och han är väldigt aktuell nu så då blev det han, säger Signe Palm.

Signe berättar att hon har ingen stor vana av att bygga fågelholkar innan, utan hon hade tillverkat en traditionell fågelholk med sin pappa innan. Med Stefanholken, som tog en halv termin att göra, var hennes träslöjdlärare Pär henne behjälplig.

Ingång i slipsen

Ingången till holken är i slipsen och de som förhoppningsvis flyttar in är mesar, för den är byggd för dem.

Hur kan man vinna SM i fågelholk?

– Man får gå in på Naturskyddsföreningens hemsida och där kan man rösta på min holk, säger Signe Palm.

Vart den tar vägen när tävlingen är avgjord är oklart just nu berättar Signe, men hon hoppas få tillbaka den så hon kan sätta upp den i sin trädgård.

Omröstningen pågår fram till den 28 mars.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.