Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sidoorganisationer i protest mot avskaffad kvotering

LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson kan räkna med en plats i Socialdemokraternas verkställande utskott som föreslås få ännu mer makt.

I eftermiddag börjar det vimla av socialdemokrater runt Korsvägen i Göteborg när partiet inleder sin fem dagar långa kongress på Svenska mässan.

Utöver långa dagar med politiska sakfrågor kan det bli strid kring verkställande utskottet. Både kring storleken och de nya namnen.

Hittills har partiets sidoorganisationer SSU, S-kvinnor, S-studenter och Socialdemokrater för tro och solidaritet varit representerade i VU genom sina ordföranden, som haft yttrande- och förslagsrätt.

Nu föreslås en organisationsändring som innebär att VU ska kunna men inte måste adjungera ytterligare personer till sina sammanträden". Protesterna har inte låtit vänta på sig.

S-kvinnors ordförande Lena Sommestad har uppmanat alla S-kvinnor som är ombud på kongressen att rösta emot nyordningen.

- Det är klart att vi vill ha representation, säger hon.

SSU-ordföranden Gabriel Wikström är lika bestämd och säger att han tror att det blir ogörligt att ställa både SSU och S-kvinnor utanför VU.

- Jag tror inte att en tidigare SSU-ordförande skulle gå med på det, säger han och syftar på Karl-Petter Thorwaldsson.

Ulf Bjereld, ledamot av styrelsen för Socialdemokrater för tro och solidaritet skriver på sin blogg: "Ett smalare VU med begränsad insyn och minskat inflytande för ungdomarna, kvinnorna, studenterna och Tro och solidaritet befäster den partibunker jag hoppades vara på väg att rivas ned."

Valberedningens ordförande Berit Högman anser att partistyrelsens förslag är ett rimligt ställningstagande och tippar att det kommer att få majoritet.

I namnfrågan har ombuden fortsatt möjlighet att nominera kandidater till VU:s sju ordinarie och sju suppleantplatser.

Att LO-ordföranden har en given plats står inte stadgarna, men är tradition.

- Jag skulle tro att det varit så sedan partisprängningen 1917, inte för traditionens skull utan framför allt att det är väldigt bra.

Du har efterlyst föryngring och ökad mångfald i VU. Ser det ut att bli det?

- Det hoppas jag, men jobbet är inte färdigt. Det är min utgångspunkt att vi ska klara det också.

Utöver de redan kända nomineringarna finns ytterligare ett mindre antal namn, som hon inte vill gå ut med.

- Nomineringstiden går ut först på kongressen och det är ombuden som slutligt äger frågan. Vi vill jobba direkt mot dem, annars kan de känna att det redan är färdigt. Jag är noga med den demokratiska processen, säger Berit Högman.

Personer som lämnat eller lämnar VU: Wanja Lundby-Wedin, Sven-Erik Österberg, Thomas Östros, Heléne Fritzon och Leif Pagrotsky.

Nya namn som nominerats: Magdalena Andersson, Morgan Johansson, Therese Guovelin, Ardalan Shekarabi och Karl-Petter Thorwaldsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.