Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Diana Nyman kommer nu att anmäla Sheraton till DO.

Sheraton nekar romsk gäst frukost

Diana Nyman från Romska rådet i Göteborg var inbjuden av regeringen för att tala om diskrimineringen av romer. Men som gäst på hotell Sheraton nekades hon att äta frukost. – Det är så kränkande. Ett öppet bevis på hur legitimt det är att diskriminera romer.

Erik Ullenhag presenterade på tisdagen regeringens Vitbok över diskriminering mot romer. En av de 250 gästerna under ceremonin var Diana Nyman från romska rådet i Göteborg. Hon hade bjudits in som talare och har också medverkat i Vitbokens referensgrupp.

Inför ceremonin hade regeringskansliet bokat in henne på hotell Sheraton på Tegelbacken i Stockholm. Men när Diana Nyman på tisdagsmorgonen kom in i frukostmatsalen blev hon bryskt avvisad av hotellets personal:

– En kvinna sprang ifatt mig, sprang nästan in i mig, och frågade om jag var gäst. Sedan bad hon mig följa med ut.

I hotellets lobby blev Diana Nyman, som var klädd i traditionella romska kläder, ombedd att visa sitt rumskort, för att bevisa att hon verkligen bodde på hotellet. Sedan fick hon ändå inte, enligt egen utsago, återvända till matsalen utan anvisades en plats i lobbyn. Motiveringen var att "det är mycket trevligare för dig här."

Personalen kom i stället ut till Diana Nyman med en kopp kaffe.

– Hela tiden blev jag väldigt otrevligt, arrogant och nedsättande bemött, säger Diana Nyman.

– Det är oerhört kränkande att bli misstänkliggjord för att ha bluffat sig in i matsalen. Att hon bad mig gå ut gjorde att andra gäster uppfattade det som att jag kommit in direkt från gatan.

Diskriminering

Diana Nyman menar att situationen är ett väldigt uppenbart fall av diskriminering.

– Det handlar om att romer inte är välkomna i offentliga miljöer. Jag är inte välkommen och det ifrågasätts om jag är kriminell. Hon som representerar hotellpersonalen är väldigt pådrivande.

Många andra gäster bevittnade händelsen, säger Diana Nyman, men ingen reagerade.

– Det visar att det är öppet legitimt än i dag att diskriminera romer. Jag känner mig kränkt och ledsen. Det här är bara så förolämpande.

I hotellreceptionen berättade Diana Nyman om händelsen, och blev då ombedd att lämna sin epostadress. Nu befinner hon sig på tåget hem till Göteborg, efter en i övrigt lyckad ceremoni kring regeringens Vitbok.

Än har hon inte fått någon ursäkt från hotellet.

– Det här måste vara ett olyckligt missförstånd, säger Thomas Johansson, tf vd för Sheraton som hänvisar till hotellkedjans policy att inte diskriminera vare sig individer eller folkgrupper.

– Vi ska nu utreda det som hänt internt och återkommer med ytterligare information när vi vet mer.

Uttalande

Senare under tisdagskvällen kommer ett officiellt uttalande från Sheraton Stockholm hotel, där de "beklagar det inträffade och de eventuella besvär det åsamkat Diana Nyman".

Integrationsminister Erik Ullenhag låter samtidigt hälsa att de nu kommer att se över regeringens affärsförbindelse med hotellkedjan Sheraton. I Svt:s Aktuellt säger han:

- Den typen av händelser är gräsliga. Nu hoppas jag att det här blir en sak som faktiskt anmäls. Det är oacceptabelt om man drabbas av det i sin vardag.

Diana Nyman kommer att anmäla händelsen till Diskrimineringsombudsmannen för att se om hon kan få fallet prövat.

– Den här diskrimineringen ska inte få gå obemärkt förbi.

Trots att hon varit romsk aktivist i 20 år utsätts hon dagligen för liknande vardagsrasism, berättar hon när hon kliver av tåget i Göteborg strax före kl 21 på tisdagskvällen.

– Jag blir aldrig immun mot den utsattheten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.