Sexuella trakasserier vanligare bland kvinnor med tillfällig anställning

Kvinnor med tillfälliga anställningar utsätts dubbelt så ofta för sexuella trakasserier jämfört med fastanställda kvinnor. Det visar en ny undersökning från Arbetsmiljöverket.

ANNONS
|

Arbetsmiljöundersökningen har genomförts vartannat år sedan 1989. Syftet är att undersöka hur landets anställda upplever sina arbetsplatser och de besvär de eventuellt orsakar.

I årets upplaga av undersökningen har verket för första gången separerat kvinnor och män med fast jobb och personer som är sysselsatta via tillfälliga arbeten.

Under 2017 var fem miljoner invånare sysselsatta på den svenska arbetsmarknaden. Runt 16 procent är korttidsanställda och finns i huvudsak inom hotell- och restaurang och inom vård och omsorg.

Bland tidsbegränsat anställda kvinnor är det dubbel så vanligt att ha upplevt sexuella trakasserier på jobbet jämfört med fastanställda kvinnor. Undersökningen visar också att korttidsanställda i betydligt lägre grad kan påverka sina arbetsuppgifter. Sex av tio uppger att de sällan eller aldrig kan bestämma när arbetsuppgifter ska utföras, vilket kan leda till stressrelaterade sjukdomar. Motsvarade siffra för fastanställda är tre av tio.

ANNONS

Rädd för att bli sedd som lat

Vidare är varannan korttidsanställd rädd för att betraktas som lat om personen exempelvis skulle stanna hemma från jobbet på grund av sjukdom, motsvarande siffra för fastanställda är var femte. 20 procent av de tillfrågade med tillfälligt jobb uppger att det är rädda för att förlora jobbet, vilket bara fyra procent av de fastanställda uppger att de är.

Undersökningen omfattar 8 700 personer och har utförts av Statistiska centralbyrån i form av en enkäter och telefonintervjuer.

Tre av fyra av tillfrågade, oavsett anställningsform, uppger dock att de är nöjda med jobbet och arbetsplatsen i stort. Samtidigt uppger över en fjärdedel av kvinnorna att de i viss mån eller hög grad hade ett psykiskt pressat arbete. Motsvarande siffra bland männen var en femtedel.

Jämfört med tidigare undersökningar upplever alltfler unga i åldern 16-29 år att kraven från deras arbetsgivare är större än deras kunskaper och färdigheter. Andelen unga kvinnor som upplever detta steg från 26 procent 2015 till 36 procent 2017. Motsvarande siffra för unga män var 23 procent och 31 procent.

Per Anders Paulsson är projektledare, vid enheten för statistik och analys vid Arbetsmiljöverket.

– Om man upplever att kraven är större än ens kunskaper och färdigheter, då kan det vara en grund för att man kan känna sig stressad framöver och inte må bra på jobbet och något arbetsgivare behöver vara vaksamma på, säger han.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS