Sexuella trakasserier tystas ner

Anställda larmar om sexuella trakasserier från kolleger, svågerpolitik och favorisering av anställda. Samtidigt vägrar ansvariga på häktet att kommentera uppgifterna. – Jag har varit i kontakt med kriminalvårdsinspektören och han avböjer att svara på frågorna, säger Ulf Mossberg, pressekreterare vid Kriminalvården.

ANNONS
|

Fram till november förra året hade 31 personer slutat på häktet i Göteborg, vilket är ungefär tolv procent av de anställda. Tidigare år har den siffran varit mellan sex och sju procent, enligt fackföreningen SEKO.

GP kunde i början av december avslöja en incident på häktet Göteborg, där häktets sjukvård vägrat att ingripa när en kriminalvårdare plötsligt blev sjuk och svimmade.

"Ni får ringa ambulans, vi kommer inte skicka en sjuksköterska", sa samordnaren för sjukvården enligt en händelserapport som GP tagit del av.

Nu visar det sig att det finns andra, allvarliga problem på häktet i Göteborg.

Sexuella trakasserier tystas ned

En kriminalvårdare på häktet i Göteborg anmäldes flera gånger för sexuella trakasserier av kolleger, men när kollegerna påtalade problemet för den dåvarande kriminalvårdsinspektören valde denne att tysta ned problemen på avdelningen, enligt en anställd GP pratat med:

ANNONS

–När kolleger uppmärksammade den dåvarande chefen på avdelningen gjordes ingenting. Vi upplevde att chefen höll den här anställda om ryggen och inte tog till sig allvaret i situationen, säger den anställde.

LÄS OCKSÅ: Häktets sjukvårdspersonal ingrep inte

Vill inte kommentera

GP har varit i kontakt med kriminalvårdsinspektören som arbetade på häktet i Göteborg under händelserna, men han har avböjt att kommentera såvälhändelsen som de problem de anställda påtalat. I stället hänvisar han till pressekreteraren vid Kriminalvårdens huvudkontor, Ulf Mossberg.

–Jag har varit i kontakt med kriminalvårdsinspektörenoch han avböjer att svara på frågorna, säger Ulf Mossberg.

När det gäller beslutet att inte stänga av kriminalvårdaren som var under utredning, säger Ulf Mossberg att det är enligt rutin.

– Beslut fattades om att den anställde omplacerades till en annan avdelning under internutredningen. Något som brukar göras i den här typen av ärenden, säger han.

Enligt Mossberg är varje fall av avstängning eller förflyttning under utredning individuellt, och att det inte finns någon grundregel för huruvida en anställd ska stängas av eller flyttas.

LÄS OCKSÅ: "Kritiserar man hamnar man i frysboxen"

Internutredning och anmälan gjordes

Flera anställda berättade om problemen för den dåvarande häkteschefen, Stefan Björk, efter att inte ha fått någon hjälp från sin närmaste avdelningschef. Då beslutades det om att en arbetsmiljöutredning skulle göras - där man fann att ärendet behövde tas vidare, enligt utredningen som GP tagit del av.

ANNONS

Häktets internutredning var klar i juni 2016, och där föreslogs att åtgärderna skulle vara att fortsätta arbeta tillsammans med företagshälsovården och "komma tillrätta med den kultur som är rådande på avdelningen". I samband med denna utredning skickades också en anmälan till Personalansvarsnämnden (PAN).

Slog kvinnlig kollega med batongen på rumpan

Enligt den anmälan som slutligen gjordes till PAN, framgår det att den anmälda vårdaren vid flera tillfällen uttryckt sig olämpligt till kvinnliga och manliga kolleger. Han ska bland annat vid ett tillfälle ha frågat en kvinnlig kollega om "hon sväljer eller spottar" och ska även ha slagit till en kvinnlig kollega pårumpan med batongen vid upprepade tillfällen.

Flera personer som arbetade på den aktuella avdelningen som GP pratat med berättar att deras oro och uppmärksammande av problemet nonchalerades av den dåvarande kriminalvårdsinspektören, som istället upplevdes ta den anmälda kollegans parti.

Stängdes inte av under utredningen

Eftersom beslutet från utredningen i PAN ofta dröjer ett par månader, har varje enskilt verksamhetsställe rätt och möjlighet att stänga av en anställd som är under utredning. Istället flyttades den anmälda kriminalvårdaren till en annan tjänst på häktet - en tjänst som enligt många är en befordran.

–Han blev omplacerad. Signalerna det sände var att han blev befordrad till en tjänst, när han istället borde ha blivit avstängd under utredningen, säger en annan anställd.

ANNONS

Beslutet från PAN kom i slutet av oktober - där man fann den anmälda kriminalvårdaren skyldig till att ha kränkt sina kolleger och grovt åsidosatt sina skyldigheter som kriminalvårdsanställd. PAN övervägde att avsluta kriminalvårdarens anställning, men beslutade dock att påföljden blev 25 dagars löneavdrag och en varning. Den anmälda kriminalvårdare är alltså fortfarande anställd, men är sedan i våras sjukskriven.

Favoriserat anställda

Den tidigare kriminalvårdsinspektören på avdelningen uppges ha tystat ned alla former av kritik eller påtalandeav problem, enligt de anställda. Chefen ska även, enligt de anställda, ha favoriserat flera anställda - och varit en stor del i den kultur som sitter i väggarna på avdelningen.

–Sättet han uttryckte sig på i våra veckobrev är direkt opassande. Han skriver ut i breven om anställda som "tjallat" till honom, och hyllar dessa anställda, berättar en anställd för GP.

"Sveriges snyggaste inskrivare"

GP har även tagit del av de veckobrev som den dåvarande kriminalvårdsinspektör skickade ut till alla som jobbade på avdelningen. Där kallar kriminalvårdsinspektören bland annat avdelningen för "Farmen" och kommenterar anställdas utseende.

"Jag får ta en del ”skit” men som gammal bonde är man van att ha detta organiska material upp till stövelkanten", skriver chefen i ett veckobrev.

"Vita skor på Sveriges snyggaste inskrivare, vita strumpor på praktikanten. Lägg därtill okontrollerade blind dates i ordets rätta bemärkelse", står i ett annat.

ANNONS

Enligt den internutredning som gjordes gällande de sexuella trakasserierna, framgår också att man anser att kriminalvårdsinspektörens ton i bland annat veckobreven bidragit till en kultur som skapat osäkerhet i arbetsgruppen på avdelningen. Därför skickades internutredningen vidare till Personalansvarsnämnden.

"Mycket allvarlig misskötsamhet"

I ett beslut som fattades hos Personalansvarsnämnden i slutet av december förra året, slår man fast att den ansvarige kriminalvårdsinspektören gjort sig skyldig till mycket allvarlig misskötsamhet i samband med de veckobrev han skickat. PAN fastslår att inspektören grovt åsidosatt sina skyldigheter som anställd och att de övervägt att avsluta hans anställning i myndigheten.

Straffet blev istället 25 dagars löneavdrag samt en varning om att liknande misskötsamhet kan påverka anställningen.

Den dåvarande kriminalvårdsinspektören arbetar i dag inte längre kvar på häktet i Göteborg, men jobbar kvar inom myndigheten.

GP har flera gånger sökt den dåvarande häkteschefen, Stefan Björk.

ANNONS