Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

ARKIVBILD. Foto: Marcus Ericsson/TT

Sextrakasserade flera kvinnor - får jobba kvar

En anställd på Migrationsverket i Göteborg har sextrakasserat flera kollegor. Kvinnorna ska både ha kränkts och utsatts för ovälkommen beröring av mannen, som nu fått en varning och bytt avdelning – men får behålla jobbet.

Det är genom en anmälan till Migrationsverkets egen personalansvarsnämnd som det framgår vad det en anställde ska ha ägnat sig åt under arbetstid. Flera av hans kollegor ska alltså ha utsatts för både kränkning och ovälkommen beröring av mannen ifråga, och hans handlade är allvarligt, visar utredningen. Allvarligt är också att andra personer kan hamna i beroendeposition till mannen på grund av hans yrkesroll, det skriver chefen för Region Väst i anmälan. 

– Personalansvarsnämnden har funnit att han har uppträtt olämpligt, och har därför fått en varning, säger Alexandra Elias, presskommunikatör på Migrationsverket.

Den anställde har flyttats från en enhet till en annan i Göteborg.

– Det är av hänsyn både till de drabbade och honom, säger Alexandra.

Mannen har i samförstånd med sin chef kommit överens om att lämna sina sidoåtaganden, att utreda HBTQ-ärenden och ansvara för introduktion av nyanställda på enheten.

– I och med att man har kommit fram till att beteendet varit olämpligt har han tillsammans med sin chef kommit överens om att lämna sina sidoåtaganden, säger Alexandra.

Hon hänvisar i övrigt till att personalansvarsnämndens protokoll ännu inte är färdigt rörande ärendet, och därför är informationen ännu knapp. 

Oklart är om åtal för sexuella trakasserier kommer väckas i ärendet. 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.