Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Sexton års fängelse för Nancymordet

Sexton års fängelse blev tingsrättens dom mot den 22-åring som åtalats för mordet på 18-åriga Nancy Tavsan i Hjällbo i december.

22-åringen, kallad Skuggan, fälls för mordet på Nancy Tavsan samt försök till grov våldtäkt mot henne. Han döms också för försök till grov våldtäkt mot en kvinna på Molinsgatan 20 december förra året.

I domskälen konstateras att 22-åringen haft ett så kallat likgiltighetsuppsåt för mordet på Nancy Tavsan;

"Utredningen om att han, efter att ha tillfogat Nancy livshotande skador, har lämnat platsen utan att vidta några åtgärder och i stället återvänt till festen, visar att han varit helt likgiltig till om Nancy skulle avlida. Uppsåt till mord måste därför anses föreligga."

Tingsrätten dömer mannen att betala drygt 230 000 kronor i skadestånd till den mördade 18-åringens anhöriga, och 108 000 kronor till kvinnan som utsattes för våldtäktsförsöket.

Tingsrätten konstaterar att 22-åringen inte är trovärdig. Han har flera gånger ändrat sig och "det förefaller som att han har anpassat sina uppgifter och hittat på förklaringar när han konfronterats med en ny uppgift i utredningen."

Under rättegången ändrade sig ett viktigt vittne. Det gäller den 17-åriga flicka, kompis med en av Skuggans systrar, som övernattade hos familjen under mordnatten. Hon hävdade att Skuggan gick hemifrån klockan 01.12, efter att i polisförhör varit säker på att tidpunkten var 01.02. Angreppet mot Nancy Tavsan inleddes klockan 01.09.

Tingsrätten finner att det "har ingen avgörande betydelse" att hon tagit tillbaka sina uppgifter. Det viktiga är att Skuggan varit hemma i bostaden, knappt 100 meter från mordplatsen, vid ett-tiden.

Rätten konstaterar att Skuggans uppgifter om att han utanför sin port hört glas krossas och därefter varken hört eller sett något förrän han hittade Nancy i skogen inte kan stämma. Detta eftersom det är fri sikt under större delen av sträckan från hans port till mordplatsen. "Detta sammantaget med uppgiften att han hade Nancys blod på sin sko talar starkt för att det är /Skuggan/ som är gärningsman."

Och hans felaktiga uppgifter om hur Nancys kläder såg ut "tyder enligt tingsrättens uppfattning på att han försöker dölja sin egen brottslighet".

Tingsrätten konstaterar att det kan uteslutas att det finns någon annan gärningsman.

Skuggans fåordiga eller undanglidande svar under rättegången gör att någon närmare förklaring till händelsen inte gått att få från honom. Tingsrätten noterar att han tio dagar tidigare hade på liknande sätt slagit ned en 29-årig kvinna på Molinsgatan. Och att det i båda fallen varit frågan om inledningen av våldtäktsförsök.

Före 1 juli 2009 var straffskalan för mord fängelse tio år eller på livstid. Därefter gäller ett tidsbestämt straff på maximalt 18 år eller livstid. Det senare straffet skall enligt lagen förbehållas de allvarligaste fallen.

Tingsrätten finner att mordet på Nancy Tavsan inte kan räknas dit. Detta av två skäl: det tycks inte ha föregåtts av någon planering från Skuggans sida och det kan heller inte anses ha utförts med någon särskild förslagenhet.

Samtidigt konstaterar tingsrätten att "dödandet haft samband med annan allvarlig brottslighet".

Och:

"Den enda förmildrande omständigheten är att händelseförloppet måste ha varit relativt hastigt."

Det sammanlagda straffvärdet för mordet på Nancy och de två fallen av försök till grov våldtäkt är 16 års fängelse.

22-åringen och Nancy var båda på fest i Hjällbo natten den 30 december 2009. Hon var bara några hundra meter från sin bostad när hon attackerades av 22-åringen, inledningsvis med en Pommacflaska och sedan med sparkar och slag. Nancy utsattes också för strypning. Hon fick mycket allvarliga krosskador mot huvud och ansikte, enligt åtalet.

22-åringen har hela tiden nekat till brottsanklagelserna.

Göteborgs tingsrätt har redan slagit fast att det finns övertygande bevisning om att han är skyldig. Den 22-årige mannen är inte i juridisk mening att betrakta som allvarligt psykiskt sjuk och kan därför dömas till fängelse.

Försvaret menar att det handlade om grovt vållande till annans död med ett fängelsestraff på 7–8 år. Åklagarsidan har yrkat på livstids fängelse för mord.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.