Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Målgruppen är främst människor med fördomar, säger GIL:s verksamhetsledare Anders Westgerd.

Sexkampanj om funktionshindrade

Gummikukar och lösvaginor. En kampanj som ska visa att funktionshindrade har samma behov som alla andra. - Sex är ett verktyg för oss att nå ut, säger GIL:s verksamhetsledare Anders Westgerd.

GIL, Göteborgskooperativet för Independent Living, är på krigsstigen igen. Tidigare kampanjer som CP-öl och Normaldemokraterna blev uppmärksammade och omskrivna.

Den här gången handlar det om att skaka om besökarna på årets Leva & Fungera i Göteborg. Vid montern kommer det att finnas lösvaginor, funktionsanpassade massageapparater gummikukar och en tre kilo tung "Fist of Adonis".

Enligt Anders Westgerd är sexredskapen enbart verktyg för att nå ut.

- Det skulle lika gärna kunnat handla om schemalagda toalettbesök. Målgruppen är främst människor med fördomar om funktionshindrade som själva inte har funktionshinder.

Kan många bli provocerade?

- Det hoppas jag. Kampanjen vill visa att människor i behov av assistans är vanliga människor med samma behov som alla andra. Vi är också kåta och har lust och vill inte få våra liv reducerade till en mekanisk institutionell process, säger Anders Westgerd, som själv är rullstolsburen.

Han tror att fördomar och okunskap om funktionsnedsattas behov inom alla områden bottnar i att ämnet är tabubelagt.

- Även intelligenta fastnar i tänket att funktionsnedsatt är detsamma som oförmögen. Det faktum att jag sitter i rullstol upplever många som grönt kort att behandla mig som barn. Men jag är fullt kapabel att föra min egen tala om jag blir kränkt.

Leva & Fungera håller på 14-16 april på Svenska Mässan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.