Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Vi köpte valpen lite som tröst", säger Emmas mamma till GP.

Sexdömd chaufför fick jobba kvar

Chauffören var tidigare dömd för att ha tafsat. Ändå tilläts han köra handikappade Emma, 15, i flera år. Hon blev hans andra offer.

– Det värsta var att jag hade förtroende för honom, säger hon.

Emma är nu 16 år och går i nian. Hon har diagnosen autism och har åkt färdtjänst till och från skolan ända sedan hon började första klass. Aldrig tidigare hade hon varit med om det hon upplevde den där höstdagen för ett och ett halvt år sedan.

Färdtjänstchauffören tog på hennes bröst innan resan började och hela vägen till skolan höll han en hand på hennes lår.

Emma satt blickstilla och var tyst hela vägen. Hennes mamma minns fortfarande hur det var när Emma kom hem på eftermiddagen.

– Det var katastrof. Helt fruktansvärt. Jag fick fråga henne om och om igen vad som hade hänt. Hon svarade bara ”jag åker aldrig mer taxi, aldrig mer”. Till slut fick jag henne att berätta, säger hennes mamma.

Tog flera månader

Tiden efter övergreppet ville Emma inte äta. I flera månader vägrade hon att åka taxi. Hon sov dåligt och satt mest inne på sitt rum.

– Jag klarade inte av att någon jag inte kände tog i mig, säger hon.

För det han gjort mot Emma friades chauffören i tingsrätten, dömdes i hovrätten och har nu överklagat till Högsta domstolen.

Det var inte första gången chauffören dömdes för att ha tafsat på en ung kvinna. År 2006 fick han dagsböter efter att ha tafsat på en kvinnlig arbetskamrat.

Men trots den domen fick chauffören behålla sin taxilegitimation. Transportstyrelsen tyckte att det räckte med en varning.

Beslutet om varningen skickas dock bara till den berörda föraren. Och eftersom Taxi Göteborg bara kontrollerar sina förare mot brottsregistret när de anställs visste bolaget inte om domen.

Ska skärpa kontroll

I dag säger Claes Barkebo, vd för Taxi Göteborg, att kontrollerna ska skärpas.

– Samtidigt är det här ett speciellt och olyckligt fall att någon blir dömd utan att vi uppmärksammar det. Mig veterligen har det aldrig inträffat tidigare, säger Claes Barkebo.

Chauffören friades alltså först i tingsrätten och kunde då fortsätta köra både taxi och färdtjänst under en period. Men när GP tittar närmare på fallet visar det sig dock att Taxi Göteborg har låtit chauffören fortsätta köra trots att han i hovrätten dömts för ofredandet mot Emma. Skälet är att han överklagat domen, och taxibolaget säger sig inte ha möjlighet att stänga av honom innan domen vunnit laga kraft.

Stängdes ändå av

Ändå stängdes chauffören plötsligt av i förra veckan. Enligt Claes Barkebo på Taxi Göteborg berodde det på att chauffören inte hade lämnat in den skriftliga kopia på sitt överklagande som taxibolaget hade krävt.

Emma kan inte fatta att chauffören som tafsat på henne fått köra tjejer fram till helt nyligen.

– Jag tycker inte att han ska ha rätt att köra. Jag vill inte att han ska utsätta andra för det han gjorde mot mig, säger hon.

Chauffören har fortfarande kvar sin taxilegitimation. GP har varit i kontakt med chauffören, som säger att han känner sig oskyldigt anklagad, men att han i övrigt inte vill kommentera händelsen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.