Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/13

Sexbrottsanklagade Gothia-ledaren på fri fot

Den 36-årige ledaren misstänks för att ha utsatt tre unga tjejer för sexuella trakasserier i samband med invigningen till Gothia Cup. Efter fredagens häktningsförhandlingen står det klart att mannen sätts på fri fot. Han har dock reseförbud.

Mannen är fortsatt misstänkt på sannolika skäl för tre fall av sexuellt ofredande. Eftersom det finns risk att han avviker är han försatt med reseförbud.

Rätten anser dock att det finns hinder för häktning.

Han får alltså inte lämna Göteborg utan åklagarens tillåtelse. Han måste varje dag, senast klockan 11 anmäla sig hos polisen. Om han inte följer detta kan han häktas. Han ska också lämna sitt pass hos polisen så att han inte har möjlighet att lämna landet.

Åtal kommer att väckas på onsdag, berättar åklagaren Stefan Lind.

– Tingsrätten har ju delat min bedömning att det i vart fall är sannolika skäl och då har vi ju kommit en bit på vägen redan, säger han och fortsätter.

– Men den här domaren gör bedömningen att det är ett för lågt straffvärde för att hålla honom häktad och det kan man väl köpa.

Mannens försvarsadvokat Fredrik Engström är nöjd med beslutet och säger att hans klient är lättad efter beskedet.

– Han har inte mått bra av att sitta inlåst. Även om det är påfrestande att ha en rättegång hängandes väntande över sig så är det naturligtvis skönt att invänta den ute i samhället och inte inlåst.

Finns det en risk att han flyr, enligt din mening?

– Nej, jag tror inte det. Jag tycker att han varit väldigt tydlig med att han vill medverka till att den här grejen blir utredd och han har också sagt att om han skulle bli dömd för något så är han absolut beredd att ta sitt straff. Han förnekar ju att han gjort detta men han vill ändå låta rättvisan ha sin gång. Så han är helt inställd på att infinna sig vid en rättegång.

Nekar

Vid 15:45 anlände den misstänkte mannen till förhandlingssalen. Klädd i beiga byxor och röd sportjacka. Tog i hand med sin advokat och nickade som hälsning till åklagaren och tolken.

Åklagaren yrkade på att han ska häktas på sannolika skäl misstänkt för sexuellt ofredande i tre fall. Han vill att han ska vara häktad så han inte lämnar landet. Den misstänkta förnekar gärningen.

Stängda dörrar

Åklagaren yrkade på stängda dörrar med hänvisning till att det är sexbrott mot ungdomar och med hänsyn till de målsägandes integritet.

– Han misstänks ha sexuellt ofredat, tafsat kan man säga på tre unga tjejer. Två stycken är 15 år fortfarande. Min bedömning är att det är en allvarlig händelse och det har varit väldigt omskakande för de här tjejerna. De mår inte alls bra, sa åklagare Stefan Lind efter häktningsförhandlingen.

Invigningen av Gothia Cup inne på Ullevi hade precis avslutats. Mängder av människor befann sig i området runt evenemangsarenan. Det var såväl spelare, ledare och allmänhet, i tusentals blandade.

Då ska tre flickor i 16-årsåldern ha omringats och blivit antastade av ett gäng på omkring 30 personer. De fick slå sig loss. En person har beskrivits som den mest pådrivande och värsta - en 36-årig man som ska ha varit ledare för ett av lagen som skulle delta i Gothia Cup.

Mannen greps och har nu begärts häktad på sannolika skäl misstänkt för tre fall av sexuellt ofredande.

– Han har fortsatt förneka och för att vi ska kunna lagföra den här gärningen så krävs det att han är häktad eftersom det finns en stor risk att han lämnar landet om han släpps på fri fot. Han har ju ingen anknytning hit och skulle säkert inte stanna kvar för att lagföras för det här, skulle jag tro. Det handlar också om att säkra målsägarnas skadestånd, sa kammaråklagare Stefan Lind när han lämnat in häktningsframställan.

Häktningsförhandlingen inleddes klockan 15.15 på fredagseftermiddagen.

Laget fick lämna Gothia Cup

I onsdags kom straffet för det lag som mannen leder - de får lämna Gothia Cup. Fallet är det första av sitt slag i Gothia Cups historia.
Beslutet fattades efter att ledningen för Gothia cup diskuterat händelsen med polis och åklagare.

– Det är ett beslut som man aldrig skulle ha velat ta. Men det känns som att det är rätt, sa Dennis Andersson, generalsekreterare för Gothia Cup.

Tagit kort med tjejerna

Hittills i utredningen har en rad förhör hållits med vittnen och den misstänkte. Han har nekat från början.

– Det har varit massa människor från olika håll, från olika länder, som har velat ta kort på varandra med de olika lagen som har varit där. Han har visserligen tagit kort med några av de här tjejerna men har definitivt inte ofredat någon på något sexuellt sätt. Så det är hans uppfattning, har mannens advokat Fredrik Engström sagt.

Fredrik Engström har berättat att hans klient har tagit kort med några av de utsatta tjejerna.
Hans klient skyller dessutom ifrån sig på någon annan.

– Hans uppfattning är nog att polisen borde ha tagit någon annan. Han har också fått uppgifter från andra personer i det laget som han är tränare för att det har varit någon annan person framme vid de här tjejerna och kanske betett sig på ett sätt som inte varit acceptabelt.

"Annan uppfattning"

Åklagaren har tidigare kommenterat dessa uppgifter och bekräftat att mannen tagit bild på tjejerna. Angående uppgifterna om att någon annan är den skyldige har åklagaren sagt.

– Mm, den uppgiften har vi fått och det ska utredas vidare. Det är ett uppslag vi jobbar med, naturligtvis. Nu har vi en annan uppfattning om det. Men det går jag inte in på varför vi har den uppfattningen, men så är det, säger Stefan Lind.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.