Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Sex åtalas för människohandel

Sexslavhandel eller frivillig prostitution? Det ska avgöras under en maratonrättegång, där sex män står åtalade för människohandel i Göteborg.

Männen har enligt kammaråklagare Thomas Eliasson "gemensamt och i samförstånd" organiserat och tjänat pengar på sexslavhandel.

Gärningsbeskrivningarna ser lite olika ut från man till man.

- Men alla ska bli dömda för allt? undrade rättens ordförande Hjalmar Forsberg och vände sig till åklagaren som bekräftade.

Det innebär att någon kan bli dömd också för något han inte gjort, om det anses ingå i den stora bilden?

- Ja, eftersom de har gjort detta i gemensamt syfte; de har haft en gemensam plan för hur tjejerna ska dra in pengar, säger Thomas Eliasson.

På måndagen inleddes hovrättsförhandlingen, som med någon veckas uppehåll kommer att pågå till och med augusti. Men redan från dag ett står det klart att bevisfrågorna lär hamna i centrum. Så har det varit också vid liknande fall som gått till hovrätten. I flera av dessa har hovrätten valt att ändra "människohandel" till koppleri, som ger lägre straff.

Frågan är om kvinnorna blev tvingade att sälja sex i ur och skur i Göteborg - eller om de gjorde det frivilligt.

- Det är maktförhållandet som är det svåra att visa här. Men vi anser att om en kvinna säljer sex för ett par hundralappar på en pissoar så handlar det om exploatering. Någon får henne till detta, säger åklagare Thomas Eliasson.

Det har varit en lönsam verksamhet. Kvinnorna tros ha dragit in mycket stora belopp. Men själva ska de bara ha fått behålla en spottstyver.

Polisens spanare kunde filma de sorgliga spåren i form av begagnade kondomer och annat på bland annat Engelska kyrkans område. Här finns inget som andas stora pengar, snarare misär. Och likadant är det med filmbilderna av de unga kvinnorna när de huttrande står och väntar på att kyrkan ska öppna för dem. Där fick de värme, kaffe och en kram.

Bara en av de prostituerade finns med under förmiddagen på första rättegångsdagen. Hon ser påfallande liten och tärd ut. Hon kallas också "den lilla" av männen som nu sitter på de anklagades bänk och lyssnar på simultantolken i hörlurarna.

Advokat Svante Frigell tycker inte att det handlar om tvång.

- Flera av kvinnorna är ju tillbaka och säljer sex i Rosenlund, trots att männen sitter häktade med restriktioner, påpekar han.

Åklagaren säger att det visserligen är sant, men att kvinnorna nu vågar säga nej till vissa kunder.

- Det skedde aldrig förr. Vi vet också att de fortsätter att skicka pengar till Rumänien. Det visar att de fortfarande styrs där nerifrån. Dessutom var flera av dem prostituerade innan, så det är inte så konstigt om de fortsätter.

Människohandel förutsätter tvång eller att någon utnyttjar någon annans svåra belägenhet.

- Det är det som är svårt att bevisa. För de går fritt på gatan och man kan tycka att de skulle kunna sticka därifrån. Men de har ingenstans att ta vägen, inga resurser. Och jag tror inte att de vågar bryta, säger Thomas Eliasson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.