Helen och Peter Norberg bor närmare Kungsladugårdsskolan i bakgrunden men deras sexåring tvingas i stället börja på Sannaskolan.
Helen och Peter Norberg bor närmare Kungsladugårdsskolan i bakgrunden men deras sexåring tvingas i stället börja på Sannaskolan.

Sexåring hamnar i kläm - skolkön ändrades

Mitt under skolvalet ändrade Göteborgs kommun reglerna för hur barnen prioriteras i kön. Helen och Peter Norbergs son får inte längre börja på den skola de hade rätt till när de ansökte. – Vi är jättebesvikna, och min son är ledsen, säger pappa Peter.

ANNONS
|

Kungsladugårdsskolan ligger 500 meter från familjen Norbergs radhus. Deras sexåring har länge sett fram emot att börja skolan där, tillsammans med kompisarna från förskolan. Alla andra barn i området har tidigare fått en plats på skolan. När de ansökte om plats angav familjen därför bara ett önskemål.

– Vi tog för givet att han skulle få börja där, eftersom reglerna säger att man ska få gå på den skola som ligger närmast hemmet.

Men tre veckor efter sista ansökningsdagen ändrade kommunstyrelsen reglerna för vem som prioriteras om det är konkurrens om platserna på en populär skola. Det har resulterat i att sonen inte får plats på skolan som ligger närmast. I fredags fick familjen veta att han i stället ska gå på Sannaskolan. Den ligger en dryg kilometer bort.

ANNONS

– Vi är jättebesvikna, och min son blev ledsen. Han har alltid trott att han ska få gå på "Kungen" där hans kompisar från dagis började förra året.

När vissa skolor har fler sökande än platser måste kommunen prioritera bland de sökande. Det förstår Peter Norberg. Problemet är att kommunen har ändrat reglerna under en pågående ansökningsprocess, menar han.

– Beslutet fattades efter sista ansökningsdagen. Det kan inte vara rätt att man ansöker om plats och att de ändrar reglerna efter det.

Ansvariga kommunalrådet, miljöpartisten Karin Pleijel, säger att reglerna behövde ändras för att de skulle bli lika i alla stadsdelar i Göteborg. Men hon beklagar att beslutet kom sent.

– Jag är inte nöjd med hur detta har blivit. Det har hanterats olyckligt.

Om beslutet hade fattats när det kom upp på politikernas bord första gången, hade föräldrarna fått information om regelförändringarna i tid, menar Karin Pleijel. Men beslutet bordlades eftersom Liberalerna ville att tjänstemännen skulle förtydliga hur de definierade närhetsprincipen.

– Ingen av oss närvarande politiker visste vilka konsekvenser denna bordläggning skulle få för föräldrarna. Vi hade inte koll på ansökningsdatumen till skolorna, säger Karin Pleijel.

Men på stadsledningsledningskontoret försvarar man att den nya prioriteringsordningen gäller retroaktivt. En dom i Högsta förvaltningsrätten pressade kommunen att förtydliga sina regler, förklarar Helen Sivled, planeringsledare på stadsledningskontoret.

ANNONS

– Prioriteringsordningen har varit otydlig och stadsdelarna har tolkat den olika. Så kan vi inte ha det, nu har vi förtydligat den så att den blir enklare att tolka.

Med de nya prioriteringsreglerna får syskon till barn som redan går på en skola, förtur före barn som bor närmare skolan. Eftersom vissa stadsdelar tidigare lät geografisk närhet väga tyngst, sattes syskonförturen ur spel med de gamla reglerna.

– Det här året gör vi rätt, tidigare år gjorde vi fel, säger Helen Sivled.

Det är fler än familjen Norberg som är missnöjda över vilken skola deras barn har fått plats på. Många har hört av sig till Majorna-Linnés stadsdelskontor och klagat, berättar Fredrik Wärn, områdeschef. De som ringer är i princip uteslutande personer som inte har fått sitt förstahandsval.

– Om man hade en förväntan på att få plats på en skola så finns ju en besvikelse, det förstår jag, säger han.

Förra året hörde också många av sig och var besvikna, enligt områdeschefen. Någon hamnar alltid i kläm när kommunen tvingas prioritera.

Men Peter Norberg tycker att det är fel att hans son ska gå förbi Kungsladugårdsskolan på väg till Sannaskolan varje morgon. Han tänker överklaga beslutet till förvaltningsrätten.

ANNONS

– Man ska ju inte behöva passera en skola på väg till sin skola. Jag tror inte heller att kommunen får ändra reglerna under en pågående ansökningsprocess.

Han anser också att Karin Pleijel (MP) skyller ifrån sig på Liberalerna.

– De tog upp beslutet första gången fem dagar innan sista ansökningsdag till skolorna. Man hade ändå inte hunnit informera alla föräldrar om ändringen, även om beslutet inte hade skjutits upp, säger Peter Norberg.

ANNONS