Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Här är ostbiten som den femårige pojken fick efter sin operation.

Serverade möglig ost till nyopererad femåring

Den nyopererade femåringen fick en smörgås på Lundby sjukhus – med möglig ost. Inte ok, säger Livsmedelsverket.

Den femårige pojken opererade på tisdagen bort sina halsmandlar på Lundby sjukhus i Göteborg. När han skulle få sitt första mål mat efter operationen kom det in en smörgås med möglig ost på. Pappan upptäckte den mögliga kanten precis innan pojken satte tänderna i den.

– Han hade stora sår i halsen, jag vet inte hur bra det hade varit för honom att äta möglig ost, säger pojkens pappa.

– Och jag vet inte heller om det var något mögel på den bit ost som han hann äta upp.

Han sa till personalen, men tycker att han fick ett ganska nonchalant bemötande.

– Hon sa väl ungefär "tack" och tog hand om mackan, men när jag bad henne gå igenom de andra mackorna så att ingen annan skulle få möglig ost fick jag ingen direkt reaktion. Vi var en av de första som fick mat, så jag vet inte om det var någon mer som fick möglig ost.

Elisabeth Fredlund, mikrobiolog på Livsmedelsverket, säger att mögelsvamp i sig inte är farlig att äta, men att vissa mögelsvampar kan bilda giftiga ämnen.

– När det gäller mögelost har den framställts under kontrollerade former, men när det gäller mögelsvamp på andra ostar och andra livsmedel kan man inte veta om den har bildat gift. Det är väldigt olämpligt att äta mögelinfekterade livsmedel. Vårt råd är att med god marginal skära bort den bit av osten som har fått en mögelinfektion. Det är inte ok att servera mögliga livsmedel till någon som ligger inne på sjukhus, eller till vem som helst. Det är dels hälsorisken, dels en kvalitetsfråga.

Att det skulle vara större risk att äta mögliga livsmedel när man har öppna sår i halsen tror däremot Elisabeth Fredlund inte.

Agnetha Folestad är vd på Lundby sjukhus, och säger att hon aldrig tidigare har hört talas om att någon patient har blivit serverad möglig mat. Enligt henne får sjukhuset dagliga leveranser med ny och fräsch mat, och mat sparas inte.

Hon kommer att ta kontakt med inblandad personal för att höra vad som har hänt i det här fallet.

– Vi vill ge våra patienter bästa möjliga vård och vår ambition är att hålla hög servicenivå. Om det här har hänt är det inte acceptabelt.

Kommer ni att ändra era rutiner efter detta?

– Rutinerna är redan sådana att det här inte ska kunna hända, men vi får vara ännu mer noggranna. Det här är vanlig, basal kunskap, klart att vi inte ska servera mat som är möglig. Maten ska vara fräsch, det är viktigt att vi tittar och håller koll på det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.