Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ola Serneke, vd för företaget som bär hans efternamn.

Serneke tror inte tornet kan stoppas

Ola Serneke, vd för byggföretaget Serneke, tror inte att överklagandena kommer stoppa byggandet av Karlastaden. Han menar att stora byggprojekt alltid kommer mötas av kritik.

Ola Serneke pekar i ett mejl till GP på att flera andra stora byggprojekt, som till exempel Gothia Towers eller Turning Torso, också möttes av skepsis från vissa.

"Alla dessa projekt har kritiserats innan men sedan när de väl är byggda så inser man att det tillför något till staden istället. Själva påverkan från den nya stadsdelen för Göteborg, är väl utredd innan detaljplanens godkännande av såväl sakkunniga, kommunen samt Länsstyrelsen med flera" skriver han i ett mejl till GP.

LÄS OCKSÅ: Rekordpris för lägenhet i Göteborg

Höjden får kritik

Just höjden på Karlatornet, menar de överklagande, gör att tornet kommer innebära en förändring till det sämre för Göteborgs stadsbild. Flera menar också att det är onödigt att bygga så högt eftersom Göteborg inte har något behov av att bygga på höjden. Ola Serneke slår ifrån sig kritiken.

"Vi har rent arkitektoniskt utformat hela stadsdelen efter att det skall vara en så kallad swirl (virvel), så att det startar med lägre byggnader som blir högre och avslutas med Karlatornet. Det hade ju varit högst olyckligt att "hugga av" huset som man gjorde på Posthuset vid centralen", menar han.

De fyra överklagande ska tas upp av mark- och miljödomstolen i Vänersborg. Domstolens målsättning är att kunna avgöra frågan inom sex månader. Ola Serneke tror inte att överklagandena kommer leda till att projektet försenas.

"Göteborg behöver bostäder samt projekt som skapar attraktion. Personligen så tror jag att mark- och miljödomstolen kommer att avslå dessa överklaganden med hänsyn till allt arbete med utredningar med mera som redan gjorts tidigare. Vi kommer fortsätta enligt vår tidplan oavsett dessa överklaganden."

Ola Serneke har i tidigare intervjuer med GP berättat att det står 13 000 personer i kön för att köpa lägenheter. Projektet med Karlastaden kommer också vara mycket betydelsefullt för Sernekes ekonomi. Den totala omsättningen för företagets del är cirka 13 miljarder.

– Det påverkar givetvis koncernens omsättning och vinst positivt. Vi kommer omsätta mer än 1,5 miljarder per år i projektet, har Ola Serneke tidigare sagt.

Tidigare i sommar har GP också kunnat berätta att prisrekordet för en lägenhet i Göteborg slagits i och med försäljningen av en av lägenheterna i Karlatornet. Priset blev 23,7 miljoner kronor för 180 kvadratmeter på 66:e våningen. Det ger ett kvadratmeterpris på över 131 000 kr vilket är rekord för en bostad på mer än ett rum och kök.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.