Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Serievåldtäktsman åtalas på nytt

I början på 70-talet bröt han sig in hos 14 kvinnor i Göteborg och våldtog flertalet av dem. På 80-talet upprepades beteendet i Stockholm. I dag åtalades den nu 65-årige mannen för nya sexbrott.

Han har kallats för Fönstermannen, Hagamannen och Södermannen och han är Sverige värste serievåldtäktsman någonsin. Eller åtminstone den som dömts för flest sexualbrott.

GP berättade om honom i ett söndagsreportage den 10 februari.

De senaste misstankarna gäller fyra fall av våldtäkt mot barn (en då 14-årig flicka) och köp av sexuell handling där offret är samma unga tjej.

Rättegången i Attunda tingsrätt beräknas starta nästa vecka.

65-åringen debuterade som brottsling i Göteborg, redan den 15 januari 1971. Han smög in genom ett fönster och våldtog en ung kvinna. Det gav honom epitetet Fönstermannen.

Beteendet fortsatte fram till gripandet i oktober 1974. När det uppenbarades att mannen bodde på Haga Kyrkogatan, ändrades öknamnet till Hagamannen.

I domstolsförhandlingen erkände mannen 16 övergrepp på 15 olika kvinnor och dömdes till fyra års fängelse. Han frigavs villkorligt efter halva tiden.

Fönstermannen flyttade till Indien för att studera astrologi och österländsk filosofi. Vid återkomsten till Sverige bosatte han sig på Södermalm i Stockholm.

Där inledde han 1978 en ny serie våldtäkter och i media blev han Södermannen.

Domen 1983 resulterade i sluten rättspsykiatrisk vård på Karsuddens mentalsjukhus. Därifrån rymde han, efter endast tre veckor, och tillbringande två år i Thailand.

Åter i landet greps Fönstermannen, vårdades och skrevs ut 1987.

Efter frigivningen köpte mannen en husvagn och bosatte sig på en camping utanför Sollentuna.

Detta är också platsen för den senaste brottsserien.

Där skall han ha utsatt en då 14-årig flicka för upprepade sexuella övergrepp. 65-åringen, som suttit häktad sedan 10 januari, förnekar brott.

Kriminologiprofessor Leif GW Persson har studerat den så kallade Fönstermannen. Att denne inte skulle ha varit brottsaktiv under det långa uppehållet (1987-2013) håller Persson inte för troligt.

- Han har bara undgått att bli upptäckt. Den här typen av person slutar inte bara, eftersom han under all sin vakna tid lever med sin tvångsmässighet, säger Leif GW Persson.

Han tillägger:

- Jag kommer väl ihåg honom. Det är en udda typ som trodde att tjejerna gillade det han gjorde, han trodde att de tyckte att han var snäll, att han inte var någon man behövde vara rädd för.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.