Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

"Ser oftast sämre ut än det är"

Drygt 80 000 besökare på Way out west har slitit på Slottsskogens gräsmattor, men om ett par veckor är spåren borta. - Det ser oftast sämre ut än det är, säger parkchef Per Åberg.

Det syns tydligt på gräsmattorna var transportvägarna gick och var högtalaranläggningen var placerad i det 40 hektar stora området som varit reserverat för musikfestivalen. Vissa fält lyser ljusgröna, andra är mörka av lera.

- Vi får ett slitage, det är inget snack om saken. Det ser ut ungefär som det brukar göra. Men vi har försökt minimera skadorna genom att lägga 15 000 kvadratmeter plantäckning, berättar Per Åberg.

Plantäckningen för att skydda gräset har bestått av bland annat utrullade plastmattor och stora plåtar, skrymmande material som nu packas ihop.

Som parkchef i Slottsskogen har Per Åberg ovanligt bra kontakt med gräsrötterna, i bokstavlig bemärkelse.

- Den där skuren vi fick mitt på fredagen hade vi kunnat vara utan. Ju blötare det är, desto svårare blir det, konstaterar han.

Upptrampad lera lägger sig över gräset och hotar kväva det.

Han river runt med fingrarna på marken och genast reser sig de tillplattade stråna. Torkad lera lägger sig som en kaka över gräset och måste slås sönder med specialmaskin, så att gräset kan komma tillbaka.

Det är alltid en avvägning mellan vilka områden som ska täckas, och vilka man låter vara.

- På de områden vi inte har täckt går vi in och vertikalskär, djupluftar, hjälpsår och gödslar. Har vi bara med oss vädret är det okej här också efter fjorton dagar, säger Per Åberg.

Fortfarande syns en del skräp här och där, men på onsdag är det slutstädning.

- På torsdag - fredag räknar jag med att det ska vara rent och snyggt här igen, säger parkchefen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.