Göteborgs tre största partier vill inte skapa separata bostadsområden för ekonomiskt utsatta, så kallat social housing. I stället vill de bygga bostäder till lägre hyra, insprängda bland ordinarie bestånd.
Göteborgs tre största partier vill inte skapa separata bostadsområden för ekonomiskt utsatta, så kallat social housing. I stället vill de bygga bostäder till lägre hyra, insprängda bland ordinarie bestånd. Bild: Stefan Berg

Separata bostadsområden för hemlösa döms ut

Göteborgs tre största partier vill inte skapa separata bostadsområden för ekonomiskt utsatta, så kallat social housing. I stället vill de bygga bostäder till lägre hyra, insprängda bland ordinarie bestånd. När och hur det kan ske är dock oklart.

ANNONS
|

– Det byggs hur mycket bostäder som helst men inte för sådana som mig, sa Gill Lindqvist i GP:s söndagsreportage om hemlösheten i Göteborg.

I dag är många av dem som är akut hemlösa hänvisade till att fixa övernattning på jourboenden, vandrarhem eller härbärgen, eller sova på gatan.

Lennart Forsberg, socialchef vid Stadsmissionen i Göteborg, har tidigare sagt till GP att han är kritisk till hur kommunen arbetar med hemlöshet. Han anser att subventionerade hyresrätter, så kallad social housing, kan vara en väg att gå för att ge hemlösa ett eget hem.

"Vi har redan social housing"

– Vi har ju redan en form av social housing i dag fast i form av vandrarhem och andra tillfälliga boenden. Jag skulle önska att alla åkte ut och tittade på hur det ser ut på de här boendena. Standarden är låg och då tycker jag att det är bättre att bygga bostäder där människor kan laga mat i sitt eget kök, säger han.

ANNONS

LÄS MER: Skräcken för att bli hemlös

Men enligt Jahja Zeqiraj (-), som tidigare var socialdemokrat men numera tillhör Demokraterna, går det konceptet inte hem i Sverige.

– Sverige anser sig vara ett land förskonat från och utan behov av den typen av lösning. Social housing, såsom den finns i både England, Frankrike, och Nederländerna, är tabubelagt i Sverige och det är många som inte vill ta ordet i sin mun, säger han.

Själv vill han se ett betydligt större statligt ansvar för både hemlöshet och bostadsbrist.

– Särskilt subventionerade bostadsområden för svaga grupper och ekonomiskt utsatta är stigmatiserande och inget vi ska ha och det skulle bara öka den segregation vi redan har. Däremot ska vi använda oss av styrda hyror där markanvisningar går till företag som bygger bostäder till hyror på den nivå som vi kräver. Men utan statliga bostadspolitiska reformer finns det inga kortsiktiga lösningar på frågan om hemlöshet och bostadsbrist, säger han.

LÄS MER: Bostadsbristen slår mot alla

Jahja Zeqiraj är för ett socialt blandat boende, där bostäder till lägre hyra, sprängs in i det ordinarie bostadsbeståndet. Det är även Marina Johansson (S) kommunalråd och ordförande i social resursnämnd.

ANNONS

– Den långsiktiga lösningen är att bygga fler bostäder och kan man åstadkomma varianter av billiga lägenheter insprängda i större bostadsområden är det det bästa för alla. Att skapa områden där det enbart bor fattiga kommer att skapa sociala problem och utanförskap för de som bor där. Men ett statligt ökat ansvar är helt nödvändigt, säger hon.

Vill använda bostadsbidraget

LÄS MER:Hemlöshetsplanen nådde inte målen - ny plan tas fram

Kommunstyrelsens tillträdande ordförande Axel Josefson (M), dömer ut social housing. Han anser att lösningen för att snabbt kunna göra något åt hemlösheten är att få igång flyttkedjorna inom det befintliga beståndet och sedan använda bostadsbidraget för att sänka hyrorna för utsatta grupper.

– Vi ska inte ha tillbaka den här typen av lösning som vi hade för över 100 år sedan med fattighus utan arbeta med bostadsbidraget som redan nu är ett välfungerande recept. Att bygga särskilda hus för människor med låga inkomster riskerar att peka ut vissa människor, medan bostadsbidraget är anonymt, säger han.

Hans bedömning är att Göteborg i högre grad måste arbeta med omflyttning i det befintliga beståndet, bland annat genom att underlätta för äldre, som bor kvar i stora bostäder, att flytta till mindre. För att pressa hyresnivåerna borde kommunen i högre grad arbeta med de företag som specialiserat sig på att bygga billigt, enligt Josefson.

ANNONS

LÄS MER:Hemlöshetsplanen nådde inte målen - ny plan tas fram

GP LIVE | Det kunde varit du – en kväll om hemlöshet

Den sjätte december, klockan 17.30, kommer frågan om hemlöshet att diskuteras i Stenhammarsalen, Konserthuset. Evenemanget sänds direkt på GP.se.

Programledare är Karin Jansson, Göteborgs-Posten och Sarah Britz, Faktum

Medverkande gäster:

Gill Lindqvist, Eija, Bernhard Perzanowski, Peter Ahlborg, Filip Kruse, stadsbyggnadsreporter Göteborgs-Posten

Politikerpanel:

Daniel Bernmar (V), Marina Johansson (S), Axel Josefson (M) och Ann Catrine Fogelgren (L)

Entrén är fri mot föranmälan, men swisha gärna ett bidrag till Faktums försäljarfond på nummer 123 039 9717.

Läs mer på www.gp.se/live

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS